Makaron penne z sosem kurkowym
Sos kurkowy to jedno z moich ulubionych dań. Doskonale smakuje zarówno do makaronu, jak i mięs, szczególnie polędwiczki wieprzowej. Dwa składniki, których nie może zabraknąć w tym sosie to kremówka i białe wino.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni roztopić masło z oliwą z oliwek. Dodać cebulę i oliwę, przesmażyć i wlać wino. Wymieszać i gotować ok. 2 minut.
Następnie dodać kurki i smażyć całość 5 minut. Wlać śmietanę i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i połączyć na patelni z sosem z kurkami. Wyłożyć na talerze, posypać natką pietruszki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze