Trwa ładowanie...
d2ifyep
08-08-2016 09:01

Makaron penne z sosem kurkowym

Przepis

Sos kurkowy to jedno z moich ulubionych dań. Doskonale smakuje zarówno do makaronu, jak i mięs, szczególnie polędwiczki wieprzowej. Dwa składniki, których nie może zabraknąć w tym sosie to kremówka i białe wino.

d2ifyep
4.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 200 g makaronu penne
  • 250 g kurek
  • 1/4 szklanki półsłodkiego białego wina
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Kurki oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni roztopić masło z oliwą z oliwek. Dodać cebulę i oliwę, przesmażyć i wlać wino. Wymieszać i gotować ok. 2 minut.

Następnie dodać kurki i smażyć całość 5 minut. Wlać śmietanę i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i połączyć na patelni z sosem z kurkami. Wyłożyć na talerze, posypać natką pietruszki.

Makaron penne z sosem kurkowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ifyep
d2ifyep
d2ifyep
d2ifyep
Więcej tematów
d2ifyep