Lava cake
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao (naturalne, niesłodzone)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g cukru (najlepiej brązowego lub muscovado)
- 1 łyżeczka rumu
- 50 g mąki (wykorzystana orkiszowa typ 700)
- do podania lody i kakao
Foremki sufletowe lub na metalowe foremki na muffinki smarujemy masłem i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki.
Czekoladę kruszymy na drobno i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem na gładką masę. Studzimy.
Jajko i żółtko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną masę i dolewamy ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową. Całość mieszamy do połączenia składników i dodajemy rum oraz przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy i wlewamy do foremek. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 8 minut. Po tym czasie należy wbić w ciastko patyczek, żeby sprawdzić jaka jego część jest jeszcze płynna. Jeżeli masa czekoladowa wypływa zaraz po nakłuciu skórki, to ciastko należy piec jeszcze ok. 1-2 minut. Powinniśmy dokładnie pilnować czasu, gdyż 1 minuta potrafi zrobić w tym wypadku dużą różnicę, czyli ciasto całkowicie się zetnie. W prawidłowo wykonanym lava cake mniej więcej połowa ciastka powinna być płynna. Ciastko podajemy – koniecznie – z gałką lodów i posypujemy kakao.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze