Kluseczki kładzione z leśnymi grzybami, serkiem ricotta i ziołami
Sezon na grzyby w pełni. W lasach są już kurki, podgrzybki, borowiki, kanie czy rydze. Leśne grzyby możemy kupić na bazarkach, jednak najlepiej smakują te zebrane własnoręcznie. Na jesienny obiad przygotujcie pyszne kładzione kluseczki w aromatycznym sosie z leśnych grzybów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g kurek, możemy połączyć z innymi młodymi grzybami,
- 250 g serka ricotta,
- 2 jajka,
- 200 g mąki orkiszowej białej,
- garść świeżych ziół: oregano, kilka gałązek natki pietruszki,
- cebula,
- olej słonecznikowy,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżka masła,
- 1 kromka chleba,
- 0,5 szklanki białego wina,
- pieprz kolorowy,
- 2 ziarenka jałowca,
- sól.
- Grzyby czyścimy i szybko płuczemy pod bieżącą wodą. Lekko obsuszamy na ściereczce.
- Na gorącą patelnię z odrobiną oleju wrzucamy grzyby w całości, rumienimy i na koniec dodajemy pokrojoną cebulkę.
- Wlewamy wino i czekamy aż wyparuje, pozostawiając sam smak.
- Grzyby zdejmujemy z patelni. Odkładamy najładniejsze do miseczki, resztę drobno siekamy nożem na desce.
- Posiekane drobno grzyby wkładamy do miski, dodajemy serek, jajka, mąkę, drobniutko pokrojone oregano, natkę pietruszki i rozgniecione owoce jałowca.
- Składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Małą łyżką nabieramy ciasto, wrzucając je do gotującej osolonej wody, maczając przy okazji łyżkę, aby ciasto łatwiej od niej odchodziło. Gotujemy chwilę od wypłynięcia.
- W międzyczasie na gorącą patelnię z odrobiną oleju, dodajemy masło, wrzucamy drobno pokruszoną kromkę chleba czekając, aż odrobinę się przyrumieni. Następnie wlewamy śmietankę i odłożone wcześniej przysmażone grzyby.
- Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Kluseczki wykładamy na talerz, łączymy z sosem, posypujemy listkami oregano i natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze