Trwa ładowanie...
d2u8w0l

Keks staropolski

Przepis

Staropolski keks zdecydowanie nie należy do tanich ciast. Do jego przygotowania potrzebujemy aż 12 jaj. jednak od święta warto pokusić się o wypróbowanie tego przepisu. Smak wynagrodzi nam trud włożony w pieczenie tego ciasta.

3.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 40 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 12 jaj
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cykaty
  • 25 dag rodzynków,
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
  • ewentualnie czekolada do polewy
Przepis

6 żółtek i 6 całych jaj utrzeć z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, wlać stopione masło, dodać rodzynki, cykatę i skórkę pomarańczową krajaną w kostkę. Włożyć ciasto do formy wyłożonej nawoskowanym papierem pergaminowym i piec ok. 75 minut. Po upieczeniu zdjąć papier i polukrować keks lub polać polewą czekoladową.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Keks staropolski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2u8w0l

Podziel się opinią

Share
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
d2u8w0l
Więcej tematów
d2u8w0l