Trwa ładowanie...
ddb569o
ddb569o

Keks staropolski

Przepis

Staropolski keks zdecydowanie nie należy do tanich ciast. Do jego przygotowania potrzebujemy aż 12 jaj. jednak od święta warto pokusić się o wypróbowanie tego przepisu. Smak wynagrodzi nam trud włożony w pieczenie tego ciasta.

3.5
(2 głosy)
Oceń:
ddb569o
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Keks staropolski
123
Keks staropolski
Składniki
  • 40 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 12 jaj
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cykaty
  • 25 dag rodzynków,
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
  • ewentualnie czekolada do polewy
Przepis

6 żółtek i 6 całych jaj utrzeć z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, wlać stopione masło, dodać rodzynki, cykatę i skórkę pomarańczową krajaną w kostkę. Włożyć ciasto do formy wyłożonej nawoskowanym papierem pergaminowym i piec ok. 75 minut. Po upieczeniu zdjąć papier i polukrować keks lub polać polewą czekoladową.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Keks staropolski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ddb569o

Podziel się opinią

Share
ddb569o
ddb569o

ddb569o
ddb569o
ddb569o