Keks staropolski
Staropolski keks zdecydowanie nie należy do tanich ciast. Do jego przygotowania potrzebujemy aż 12 jaj. jednak od święta warto pokusić się o wypróbowanie tego przepisu. Smak wynagrodzi nam trud włożony w pieczenie tego ciasta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
6 żółtek i 6 całych jaj utrzeć z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, wlać stopione masło, dodać rodzynki, cykatę i skórkę pomarańczową krajaną w kostkę. Włożyć ciasto do formy wyłożonej nawoskowanym papierem pergaminowym i piec ok. 75 minut. Po upieczeniu zdjąć papier i polukrować keks lub polać polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze