Trwa ładowanie...
d3wa5j8
d3wa5j8

Keks Wandzi

Przepis

Keks to jedno z prostszych ciast, jednak nawet w trakcie jego przygotowania, może zdarzyć nam się wpadka - bakalie opadną na spód. jest jednak na to prosty sposób. Wystarczy wcześniej obsypać je lekko mąką.

4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Keks Wandzi
123
Składniki
  • 1 szklanka z "czubkiem" mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec oprószone mąką bakalie. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Keks Wandzi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3wa5j8
d3wa5j8
d3wa5j8
d3wa5j8
Więcej tematów
d3wa5j8