Mini keksy
Keks w formie babeczek to świetna propozycja na świąteczny stół. Do ciasta możemy dodać swoje ulubione bakalie, orzechy i suszone owoce.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 2 jajka
- 65 g mąki pszennej
- 60 g mąki kartoflanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru pudru
- 100 g margaryny
- 100 g kandyzowanych owoców i bakalii
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i margarynę. Ciągle ucierając, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy ubite białka i kandyzowane owoce. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Przepis dodał użytkownik Mienta
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze