Trwa ładowanie...
d68iw7e
d68iw7e

Marchewkowy keks z bakaliami

Przepis

Marchewkowy keks to słodka wariacja na temat klasycznego świątecznego wypieku. Marchewka doskonale łączy się ze smakiem bakalii i korzennych przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis. zapewniamy, że goście będą zachwyceni.

4.4
(20 głosów)
Oceń:
d68iw7e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Marchewkowy keks z bakaliami
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 300 g drobno siekanej marchewki
  • 100 g migdałów, grubo posiekanych
  • 50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
  • 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych
  • 50 g rodzynek
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przepis

Ubijamy razem cukier, szczyptę soli i całe jajka. Po pewnym czasie zwalniamy mikser i delikatnie dodajemy olej. Do tak gotowej masy wsypujemy jabłko, bakalie i startą marchewkę. Wszystko razem mieszamy.

Przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łopatki. Przygotowujemy formę o wymiarach 35x10 cm, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie keks jest gotowy do jedzenia, ale musimy go dobrze ostudzić. Smacznego!

d68iw7e
Marchewkowy keks z bakaliami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d68iw7e
d68iw7e

d68iw7e
d68iw7e
d68iw7e