Marchewkowy keks z bakaliami
Marchewkowy keks to słodka wariacja na temat klasycznego świątecznego wypieku. Marchewka doskonale łączy się ze smakiem bakalii i korzennych przypraw. Wypróbujcie koniecznie ten przepis. zapewniamy, że goście będą zachwyceni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 300 g drobno siekanej marchewki
- 100 g migdałów, grubo posiekanych
- 50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
- 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych
- 50 g rodzynek
- 1 jabłko, pokrojone w kostkę
- 200 g mąki pszennej
- 120 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Ubijamy razem cukier, szczyptę soli i całe jajka. Po pewnym czasie zwalniamy mikser i delikatnie dodajemy olej. Do tak gotowej masy wsypujemy jabłko, bakalie i startą marchewkę. Wszystko razem mieszamy.
Przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kaszę mannę oraz przyprawy do ciasta. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łopatki. Przygotowujemy formę o wymiarach 35x10 cm, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie keks jest gotowy do jedzenia, ale musimy go dobrze ostudzić. Smacznego!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze