Trwa ładowanie...
d169qcn
03-04-2013 16:58

Świąteczny keks

Przepis

Napakowany bakaliami keks to jedna z obowiązkowych pozycji w bożonarodzeniowym menu. Przygotowanie keksu nie jest trudne. Dodatkową zaleta tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość.

d169qcn
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 50 gram suszonego mango
  • 50 gram suszonych daktyli
  • 100 gram żurawiny
  • 50 gram suszonych fig
  • 100 gram rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • przyprawa do pierników - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • przyprawa w młynku do ciast z wanilią
Przepis

Masło ubić mikserem na puszystą masę a potem wsypać cukier i znów ubić, dodając po jednym jajku. Wmieszać mąkę, wanilię, przyprawę, proszek do pieczenia. Bakalie pokroić na małe kawałki i wsypać do ciasta i wymieszać. Całość włożyć do wyłożonych papierem blaszek i piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 160 st. C z termoobiegiem powietrza przez 50-60 minut. Na koniec posypać przyprawą w młynku do ciast.

Przepis dodał użytkownik gadulka

Świąteczny keks
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d169qcn
d169qcn
d169qcn
d169qcn
Więcej tematów
d169qcn