Świąteczny keks
Napakowany bakaliami keks to jedna z obowiązkowych pozycji w bożonarodzeniowym menu. Przygotowanie keksu nie jest trudne. Dodatkową zaleta tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 50 gram orzechów włoskich
- 50 gram suszonego mango
- 50 gram suszonych daktyli
- 100 gram żurawiny
- 50 gram suszonych fig
- 100 gram rodzynek namoczonych w gorącej wodzie
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 5 jajek
- cukier waniliowy
- przyprawa do pierników - 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżka
- przyprawa w młynku do ciast z wanilią
Masło ubić mikserem na puszystą masę a potem wsypać cukier i znów ubić, dodając po jednym jajku. Wmieszać mąkę, wanilię, przyprawę, proszek do pieczenia. Bakalie pokroić na małe kawałki i wsypać do ciasta i wymieszać. Całość włożyć do wyłożonych papierem blaszek i piec na złoty kolor w nagrzanym piekarniku 160 st. C z termoobiegiem powietrza przez 50-60 minut. Na koniec posypać przyprawą w młynku do ciast.
Przepis dodał użytkownik gadulka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze