Trwa ładowanie...
d2hhaum
04-11-2019 11:53

Przekładany keks. Smakuje nie tylko od święta

Przepis

Keks kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak to napakowane bakaliami ciasto świetnie smakuje także na co dzień. Alina proponuje swoją wersję keksu. Do przełożenia ciasta użyła gotowej masy sernikowej. Jest to wersja dla zabieganych. Więcej sprawdzonych przepisów na blogu Gotuj ze mną.

d2hhaum
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • po 50 g suszonych fig, skórki pomarańczowej, suszonych śliwek lub owoców kandyzowanych
  • sernik błyskawiczny
  • 600 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis

Masło utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając, dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (te, które tego wymagają) wsypać do miski. Posypać mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2/3 owoców dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno, wymieszać z ciastem łyżką, nie mikserem. Piec w keksówce około 50 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 placki.

Sernik błyskawiczny przygotować według przepisu. Wymieszać z resztą owoców (1-2 łyżki odłożyć do dekoracji). Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, dno i boki tak, aby folia wystawała. Na dnie ułożyć pierwszy placek. Sernik podzielić na trzy porcje, pierwszą wyłożyć na placek, przykryć drugim i znów porcję sernika. Przykryć trzecim i wierzch posmarować masą sernikową, posypać bakaliami. Brzegi foli zebrać do góry i formę wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przekładany keks. Smakuje nie tylko od święta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj