Przekładany keks. Smakuje nie tylko od święta
Keks kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak to napakowane bakaliami ciasto świetnie smakuje także na co dzień. Alina proponuje swoją wersję keksu. Do przełożenia ciasta użyła gotowej masy sernikowej. Jest to wersja dla zabieganych. Więcej sprawdzonych przepisów na blogu Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- po 50 g suszonych fig, skórki pomarańczowej, suszonych śliwek lub owoców kandyzowanych
- sernik błyskawiczny
- 600 ml zimnego mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając, dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki (te, które tego wymagają) wsypać do miski. Posypać mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 2/3 owoców dodać do ciasta. Białka ubić na sztywno, wymieszać z ciastem łyżką, nie mikserem. Piec w keksówce około 50 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 placki.
Sernik błyskawiczny przygotować według przepisu. Wymieszać z resztą owoców (1-2 łyżki odłożyć do dekoracji). Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, dno i boki tak, aby folia wystawała. Na dnie ułożyć pierwszy placek. Sernik podzielić na trzy porcje, pierwszą wyłożyć na placek, przykryć drugim i znów porcję sernika. Przykryć trzecim i wierzch posmarować masą sernikową, posypać bakaliami. Brzegi foli zebrać do góry i formę wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze