Keks z lodów śmietankowych
Głównym składnikiem tego keksu są... lody. Jest to więc idealne ciasto dla zapracowanych, ponieważ przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki
- Lukier:
- 170 g cukru pudru
- 30 ml gorącej wody
Przepis
Jest to keks dla leniwych, gdyż jest zrobiony z… lodów. Lody potrzebne do przyrządzenia ciasta powinny być wysokiej jakości, zawierać śmietankę i jajka. W tym przepisie obowiązuje zasada "im lepsze lody, tym lepsze ciasto".
Przepis
Lody wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut, aby się częściowo rozpuściły. Wkładamy je do dużej miski, mieszamy za pomocą miksera, aż utworzą jednolitą masę, a następnie dodajemy porcjami mąkę. Wcześniej należy ją dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jeżeli mikser będzie miał trudność z wyrobieniem ciasta na jednolitą masę, wtedy trzeba sięgnąć po łyżkę lub łopatkę. Dodajemy kandyzowane skórki i mieszamy. Masę wykładamy do dużej keksówki. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Przepis
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą, powstałym w ten sposób lukrem polewamy gorące jeszcze ciasto.