Trwa ładowanie...
d2wv426
19-07-2017 19:22

Kalafior zapiekany z klopsikami

Przepis

Chcesz przygotować obiad na dwa dni? Świetnie, bo mamy dla ciebie przepis na zapiekanego pod parmezanem kalafiora z klopsikami. To danie następnego dnia smakuje jeszcze lepiej. Przekonajcie się sami!

d2wv426
4.1
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

*Na pulpeciki: *

  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • duże jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki (dodatkowo do obtoczenia pulpecików),

*Dodatkowo: *

  • kalafior,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1½ szklanki mleka,
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 10 dag tartego parmezanu,
  • pieprz i sól do smaku.
Przepis

Do dużej miski lub garnka wrzuć mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą wymieszaj. Przy pomocy łyżki stołowej nabierz niewielką porcję masy mięsnej i uformuj z niej niewielką kulkę. Postępuj tak, aż nie wykorzystasz całego mięsa. Klopsiki formuj wilgotnymi dłońmi – mięso nie będzie się do nich lepić. Każdą kulkę obtocz w mące. W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej ostrożnie klopsiki i gotuj całość przez 15 minut na średnim ogniu. W tym czasie umyj, osusz i drobno pokrój koperek.
Kalafiora podziel na mniejsze części i ugotuj w osolonym wrzątku. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i usmaż jasną zasmażkę. Następnie dodaj mleko, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut. Całość dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż w nim klopsiki oraz kawałki kalafiora. Wszystko zalej sosem i posyp tartym parmezanem. Wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

Zobacz także wideo: Carbonara według przepisu z 1900 roku. Pyszny i prosty obiad

Kalafior zapiekany z klopsikami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wv426
d2wv426
d2wv426
d2wv426
Więcej tematów
d2wv426