Jesienne smaki. Polędwiczki duszone w sosie śliwkowym
Na straganach i bazarkach wciąż jest pełno śliwek. Możemy je wykorzystać nie tylko do słodkich wypieków i przetworów. Świeże śliwki połączone z mięsem wieprzowym i korzennymi przyprawami to świetna propozycja na rodzinny obiad. Rozpływające się w ustach mięso i słodkie owoce możemy podać w towarzystwie śląskich klusek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
350 g polędwiczek wieprzowych,
300 g węgierek,
kilka gałązek świeżego tymianku,
1 łyżka masła klarowanego,
2 łyżki miodu,
1 ząbek czosnku,
150 ml wytrawnego wina,
1 łyżeczka soku z cytryny,
cynamon,
kilka goździków,
ziele angielskie,
sól, pieprz do smaku.
Polędwiczki umyj i osusz. Mięso pokrój w plastry i delikatnie rozgnieć dłonią. Na patelni rozgrzej masło. Polędwiczki oprósz solą, pieprzem i natrzyj rozgniecionym czosnkiem. Usmaż na maśle na złoty kolor. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do ciepłego piekarnika. Śliwki wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Przełóż owoce na patelnie, na której smażyło się mięso, podlej winem, dodaj przyprawy i mięso. Duś, aż owoce się rozpadną, a wino odparuje.
Zobacz wideo: Antrykot z rozmarynem i tymiankiem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze