Trwa ładowanie...
d1yxwwc
29-04-2008 10:46

Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych

Przepis

Galareta zajmuje ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Jej przygotowanie nie jest trudne. Pamiętajmy jednak, że galareta stanowi doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów, dlatego nie można jej zbyt długo przechowywać, zwłaszcza w ciepłym miejscu.

d1yxwwc
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 2 nóżki wieprzowe lub cielęce
  • ziele angielskie
  • 30 dkg cielęciny lub chudej wieprzowiny
  • liść bobkowy
  • 10 dkg włoszczyzny (bez kapusty)
  • sól
  • 5 dkg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
Przepis

Cebulę przepołowić, zrumienić na płycie. Ogolone, starannie oczyszczone, porąbane i sparzone nóżki ugotować powoli. Gdy nóżki na pół ugotowane, dodać mięso i dalej powoli gotować; na koniec dodać warzywa, cebulę i przyprawy, wszystko ugotować bardzo miękko. Wywar odcedzić, odjąć mięso od kości, pokrajać na małe kawałki, wymieszać mięso z wywarem, pieprzem i roztartym czosnkiem, wylać do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (rosół ma pokryć powierzchnię mięsa), ostudzić. Gdy galareta zacznie krzepnąć, wymieszać ją do dna, aby mięso równomiernie rozmieścić wśród galarety. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni, galaretę wyłożyć na okrągły półmisek, pokrajać.

Przepis dodał użytkownik julia313

Galareta z nóżek cielęcych lub wieprzowych
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1yxwwc
d1yxwwc
d1yxwwc
d1yxwwc
Więcej tematów
d1yxwwc