Trwa ładowanie...
d1h906k
19-04-2009 09:37

Drożdżówka świąteczna

Przepis

Nie ma nic lepszego niż roznoszący się po kuchni zapach drożdżowego ciasta. Mamy dla was sprawdzony przepis na pulchna i mięciutką drożdżówkę która doskonale smakuje nie tylko od święta.

d1h906k
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • mleko 1/2 szkl
  • mąka 1 kg
  • żółtka 5 szt.
  • drożdże 50 g
  • cukier 1/2 szkl.
  • tłuszcz roztopiony 200 g
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa smażona
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 op.
Przepis

Żółtka ubić z cukrem. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie, połączyć z żółtkami i mąką. Dodać cukier waniliowy, sól. Dobrze wyrobić i na końcu dodać roztopiony tłuszcz. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Blaszkę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do połowy blaszki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180-200 C ok. 40 min.

Przepis dodał użytkownik oliwkowa

Drożdżówka świąteczna
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1h906k
d1h906k
d1h906k
d1h906k
Więcej tematów
d1h906k