Drożdżówka świąteczna
Nie ma nic lepszego niż roznoszący się po kuchni zapach drożdżowego ciasta. Mamy dla was sprawdzony przepis na pulchna i mięciutką drożdżówkę która doskonale smakuje nie tylko od święta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Żółtka ubić z cukrem. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie, połączyć z żółtkami i mąką. Dodać cukier waniliowy, sól. Dobrze wyrobić i na końcu dodać roztopiony tłuszcz. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Blaszkę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do połowy blaszki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w temp. 180-200 C ok. 40 min.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze