Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami
Idealne ciacho do kawy. Wyrośnięte, pyszne i mięciutkie. Dodatek owoców i dżemu sprawia, że idealnie wpisuje się w jadłospis na lato.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 400 g truskawek
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g brązowego cukru
- 50 g zimnego masła
Dodatkowo:
- 50 g dżemu morelowego
- 500 g truskawek
- papier do pieczenia
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać, aby było ciepłe. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, cukrem i drożdżami oraz cukrem waniliowym. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Następnie wlać masło i mleko, całość zagnieść przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli jest zbyt rzadkie, podsypać delikatnie mąką. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie.
W czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość umyć truskawki, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki lub na ćwiartki (większe okazy).
Masło na kruszonkę pokroić na kawałki, dodać cukier i mąką. Rozetrzeć palcami, aby powstały grudki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy, ułożyć na wierzchu truskawki, delikatnie dociskając. Posypać kruszonką, dodać pomiędzy dżem. Wstawić do piekarnika i rozgrzać do 180 stopni C. Piec ok. 50 min, aż do "suchego patyczka" (wetknięty do środka patyczek powinien być suchy).
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze