Trwa ładowanie...
d2oedhc
d2oedhc

Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami

Przepis

Idealne ciacho do kawy. Wyrośnięte, pyszne i mięciutkie. Dodatek owoców i dżemu sprawia, że idealnie wpisuje się w jadłospis na lato.

2.8
(15 głosów)
Oceń:
d2oedhc
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami
iStock
Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 50 g dżemu morelowego
  • 500 g truskawek
  • papier do pieczenia
Przepis

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać, aby było ciepłe. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, cukrem i drożdżami oraz cukrem waniliowym. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Następnie wlać masło i mleko, całość zagnieść przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Jeśli jest zbyt rzadkie, podsypać delikatnie mąką. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie.

W czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość umyć truskawki, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki lub na ćwiartki (większe okazy).

Masło na kruszonkę pokroić na kawałki, dodać cukier i mąką. Rozetrzeć palcami, aby powstały grudki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy, ułożyć na wierzchu truskawki, delikatnie dociskając. Posypać kruszonką, dodać pomiędzy dżem. Wstawić do piekarnika i rozgrzać do 180 stopni C. Piec ok. 50 min, aż do "suchego patyczka" (wetknięty do środka patyczek powinien być suchy).

Drożdżowe ciasto z kruszonką i owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
1
Share
d2oedhc
d2oedhc
d2oedhc

d2oedhc
d2oedhc
d2oedhc