ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii

Prosty i pyszny deser z truskawkami. Lekki jak chmurka - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

Przepyszna propozycja na deser w upalne popołudnie. Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystajmy z niego, ile się da. To ciacho nie tylko pięknie wygląda na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Puszysty biszkopt, bita śmietana, galaretka i truskawki Czego chcieć więcej. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

Składniki

Biszkopt:

  • 8 jajek sklepowych lub 7 wiejskich
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 2 szklanki przesianej mąki (typ 450)

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 36 proc. śmietanka 200 ml
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 300 g truskawek
  • folia aluminiowa
Przepis

Białka utrzeć na sztywno, kiedy stężeją dodać na 3-4 razy cukier, dalej ucierać, około 10 minut razem (im dłużej tym, lepiej). Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie olej, wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesianą z proszkiem dosypywać powoli, mieszając ręcznie (też na 3-4 razy). Wyłożyć do foremki 15x30 cm. Piec w temp. 160 st. do suchego patyczka.

ycipk-brm3ii

Górę ściąć ostrożnie. Środek dookoła obciąć nożem zostawiając brzegi około 1 cm grubości i spód również. Można delikatnie spryskać brzegi wodą z cukrem i cytryną (ale nie jest to konieczne) Resztki ciasta odłożyć, można zrobić bajaderki. Z foli aluminiowej wykonać paski złożone z kilku warstw nieco dłuższe niż foremka,a na wysokość formy. Paski włożyć do ciasta, zaginając końce wzdłuż krótszych boków tak aby stały. Powstaną 3 rządki.

Galaretki rozpuścić każdą w 300 ml gorącej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, niech trochę przestygnie. Powoli wlewać do śmietanki, cały czas mieszając.

W środkowy rządek wlać gęstniejącą śmietankę, powciskać pionowo truskawki. Zostawić trochę śmietanki na wierzch. W pozostałych rządkach ułożyć truskawki pionowo, zalać tężejącą galaretką. Niech trochę stężeje, następnie delikatnie wyjąc folię, posmarować wierzch śmietanką, przykryć pokrywką z ciasta, docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wierzch rozpuszczoną czekoladą i podawać. Gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii