Prosty i pyszny deser z truskawkami. Lekki jak chmurka
Przepyszna propozycja na deser w upalne popołudnie. Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystajmy z niego, ile się da. To ciacho nie tylko pięknie wygląda na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Puszysty biszkopt, bita śmietana, galaretka i truskawki Czego chcieć więcej. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 8 jajek sklepowych lub 7 wiejskich
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju
- 2 szklanki przesianej mąki (typ 450)
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 36 proc. śmietanka 200 ml
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 300 g truskawek
- folia aluminiowa
Białka utrzeć na sztywno, kiedy stężeją dodać na 3-4 razy cukier, dalej ucierać, około 10 minut razem (im dłużej tym, lepiej). Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie olej, wymieszać tylko do połączenia składników. Mąkę przesianą z proszkiem dosypywać powoli, mieszając ręcznie (też na 3-4 razy). Wyłożyć do foremki 15x30 cm. Piec w temp. 160 st. do suchego patyczka.
Górę ściąć ostrożnie. Środek dookoła obciąć nożem zostawiając brzegi około 1 cm grubości i spód również. Można delikatnie spryskać brzegi wodą z cukrem i cytryną (ale nie jest to konieczne) Resztki ciasta odłożyć, można zrobić bajaderki. Z foli aluminiowej wykonać paski złożone z kilku warstw nieco dłuższe niż foremka,a na wysokość formy. Paski włożyć do ciasta, zaginając końce wzdłuż krótszych boków tak aby stały. Powstaną 3 rządki.
Galaretki rozpuścić każdą w 300 ml gorącej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody, niech trochę przestygnie. Powoli wlewać do śmietanki, cały czas mieszając.
W środkowy rządek wlać gęstniejącą śmietankę, powciskać pionowo truskawki. Zostawić trochę śmietanki na wierzch. W pozostałych rządkach ułożyć truskawki pionowo, zalać tężejącą galaretką. Niech trochę stężeje, następnie delikatnie wyjąc folię, posmarować wierzch śmietanką, przykryć pokrywką z ciasta, docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować wierzch rozpuszczoną czekoladą i podawać. Gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze