Czekoladowy tort naleśnikowy. Słodki pomysł na podwieczorek
Naleśniki są uwielbiane przez małych i dużych łasuchów. Można je podawać zarówno z wytrawnym, jak i słodkim farszem. Jeśli jednak znudziła ci się wersja z serem czy owocami, wypróbuj przepis na wyjątkowy naleśnikowy tort ze sporą dawką czekolady. Prezentuje się pięknie, a smakuje obłędnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Naleśniki:
- 250 ml mleka,
- 6 łyżek mąki,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- 2 łyżki kakao,
- pół tabliczki czekolady deserowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka roztopionego masła.
*Krem: *
- 250 ml kremówki,
- 4 duże łyżki Nutelli,
- 3 łyżki serka mascarpone.
*Polewa: *
- 50 g masła w temperaturze pokojowej,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 4-5 łyżek kremówki.
*Dodatkowo: *
- świeże owoce do dekoracji.
Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę, kakao i masło. Zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie wystudź. Ostudzoną czekoladę wlej do ciasta. Wymieszaj. Na suchej patelni teflonowej usmaż naleśniki. Śmietankę ubij na puszystą masą, połącz z serkiem mascarpone i Nutellą, tak by powstał gładki krem. Przestudzone naleśniki posmaruj równomiernie masą, układając jeden na drugim, delikatnie dociskając. W ten sposób powstanie konstrukcja tortu. W rondelku z grubszym dnem rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i wlej śmietankę. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Zdejmij polewę z ognia i polej tort. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami.
Zobacz też: Tradycyjne pancaces
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze