Ciasto z ukrytym sercem
Każdy lubi niespodzianki, a już w szczególności takie, które pochodzą od serca. Idealnym pretekstem do tego, by przygotować dla wybranej osoby coś wyjątkowego stanowi... Światowy Dzień Pieczenia! Bo cóż lepiej wyrazić może uczucia niż samodzielnie przygotowany wypiek?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
• cukier - 400 gramów
• jajko - 8 sztuk
• mąka pszenna - 600 gramów
• mleko - 200 mililitrów
• czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
• czekolada - 200 gramów
• kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30cm lub keksówka 22x12cm). Utrzeć na gładką masę 200g kostki do pieczenia i i 200g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
W osobnej misce wymieszać 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka. Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacząć od niewielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru). Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem - jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy. Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca. Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio. Można oblać czekoladą. Roztopić 200g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze