Pomysł na bajeczne ciasto z malinami. Zachwyci nawet teściową
Mamy dla was pomysł na wyjątkowy deser. Ciasto wygląda fantastycznie i smakuje bajecznie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku. - Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to hit i dawno tak dobrego nie jadła' - pisze Natalia autorka bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 120 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
- 15 g żelatyny
- 120-130 ml wody w temperaturze pokojowej
- 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 500 g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka)
Dodatkowo:
- 400 g masy krówkowej (użyłam z puszki)
- 250 g herbatników kakaowych (można użyć jasnych)
Wierzch:
- 2 galaretki malinowe
- 600 ml gorącej wody
- 400-500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić)
- Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra–dół.
- Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał troszkę poza brzeg blaszki.
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać ją na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Przygotujemy żelatynę do kremu. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Czekając na żelatynę przygotujemy biszkopt.
- Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce, na chwilkę biszkopt odstawić.
- Krem: do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4.
- Do śmietanki dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
- Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na około 2-3 minuty do ostudzenia. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki serowego kremu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać w trzech partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
- Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę gotowego kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować całą masę krówkową (masę można wcześniej rozmieszać, aby łatwiej ją było rozsmarować) i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć pozostały serowy krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki Wierzch: do miski wsypać obie galaretki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodać rozmrożone owoce i wymieszać. Jeśli galaretka nie jest tężejąca, odstawić ją jeszcze na trochę.
- Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę z owocami, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze