Trwa ładowanie...
d2dorrx

Pomysł na bajeczne ciasto z malinami. Zachwyci nawet teściową

Przepis

Mamy dla was pomysł na wyjątkowy deser. Ciasto wygląda fantastycznie i smakuje bajecznie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku. - Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to hit i dawno tak dobrego nie jadła' - pisze Natalia autorka bloga "Mała Cukierenka".

3.5
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Ciasto z malinami i masą krówkową
Mała cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 15 g żelatyny
  • 120-130 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 500 g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka)

Dodatkowo:

  • 400 g masy krówkowej (użyłam z puszki)
  • 250 g herbatników kakaowych (można użyć jasnych)

Wierzch:

  • 2 galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 400-500 g malin świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić)
Przepis
  • Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra–dół.
  • Blaszkę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał troszkę poza brzeg blaszki.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać ją na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotujemy żelatynę do kremu. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Czekając na żelatynę przygotujemy biszkopt.
  • Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce, na chwilkę biszkopt odstawić.
  • Krem: do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4.
  • Do śmietanki dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
  • Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na około 2-3 minuty do ostudzenia. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki serowego kremu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać w trzech partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
  • Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę gotowego kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować całą masę krówkową (masę można wcześniej rozmieszać, aby łatwiej ją było rozsmarować) i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć pozostały serowy krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki Wierzch: do miski wsypać obie galaretki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Do ostudzonej galaretki dodać rozmrożone owoce i wymieszać. Jeśli galaretka nie jest tężejąca, odstawić ją jeszcze na trochę.
  • Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę z owocami, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Pomysł na bajeczne ciasto z malinami. Zachwyci nawet teściową
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2dorrx

Podziel się opinią

24
10
Share
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
Więcej tematów
d2dorrx