Trwa ładowanie...
d41ascx
28-02-2017 09:10

Odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą pigwową

Przepis
4.9
(11 głosów)
Oceń:
d41ascx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 600 g mąki pszennej,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7 g)
  • 1/2 szklanki cukru cukru
  • 250 ml mleka + mleko do posmarowania przed pieczeniem (około 1/3 szklanki)
  • 100 ml oleju
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa (gotowa, z puszki)
  • twarda marmolada - użyłam pigwowej
  • brązowy cukier do obsypania
Przepis

Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Mleko podgrzać, żeby było dobrze ciepłe, ale nie gorące. Wlać do mąki razem z roztrzepanymi jajkami i olejem. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryte czystą ściereczką odstawić do podrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować, zbijając je dłonią. Zagniatać przez około 1 minutę, a następnie podzielić na taką ilość, ile chcemy mieć bułeczek. Każdy kawałek spłaszczać w dłoniach i nakładać po łyżeczce marmolady i masy kajmakowej. Zlepiając brzegi, formować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - koniecznie łączeniem do dołu.
Bułeczki odstawić przykryte czystą ściereczką do podrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie posmarować ich wierzch mlekiem. Najłatwiej użyć do tego celu pędzelka. Posmarowane mlekiem bułeczki obsypać brązowym cukrem - ja użyłam jeszcze dodatkowo cukru muscovado, który nadaje ciekawego, lekko orzechowego posmaku.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 30 minut. Wierzch bułeczek powinien być po upieczeniu lekko zrumieniony. Upieczone wystudzić na kratce.
Zobacz także: błyskawiczna zapiekanka makaronowa z brokułami

Odrywane drożdżówki z kajmakiem i marmoladą pigwową
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
d41ascx
d41ascx
d41ascx
Więcej tematów
d41ascx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj