Trwa ładowanie...
d2bmc32
10-08-2022 13:58

Ciasto malinowe cappuccino

Przepis

Pyszne ciasto z malinami i kawowym kremem. Będzie gwiazdą każdego rodzinnego spotkania. Jest wilgotne, na puszystym biszkopcie, lekko kawowe, troszkę waniliowe, śmietanowe. Wygląda bardzo apetycznie, nie jest za słodkie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d2bmc32
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
Mała cukierenka
Źródło: Mała cukierenka
Składniki

Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 35 g kakao bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 ml oleju

Składniki do nasączenia:

  • 80 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem cappuccino:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 9 g żelatyny
  • 80 ml wody
  • 50 g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym, można użyć dowolny smak)
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • około 400 g malin

Krem śmietanowy:

  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
  • 8 g żelatyny
  • 70-80 ml wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią

Dodatkowo:
trochę startej gorzkiej czekolady do posypania (około 30g-40g)

Przepis

Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem cappuccino żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Śmietankę wlać do miski (w gorący dzień radzę miskę, w której będziemy ubijać śmietankę schłodzić w lodówce) dodać cukier puder, kawę cappuccino w proszku i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki kremu cappuccino i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać maliny, lekko wciskać je w krem. Ciasto wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
Krem śmietanowy: żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno.Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałej śmietanki, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
Gotowy krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Przed podaniem można ozdobić malinami.

Ciasto malinowe cappuccino
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d2bmc32

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2bmc32
d2bmc32
d2bmc32
d2bmc32
Więcej tematów
d2bmc32