Ciasto malinowe cappuccino
Pyszne ciasto z malinami i kawowym kremem. Będzie gwiazdą każdego rodzinnego spotkania. Jest wilgotne, na puszystym biszkopcie, lekko kawowe, troszkę waniliowe, śmietanowe. Wygląda bardzo apetycznie, nie jest za słodkie. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
- 150 g cukru
- 80 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 35 g kakao bez cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 ml oleju
Składniki do nasączenia:
- 80 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem cappuccino:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 9 g żelatyny
- 80 ml wody
- 50 g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym, można użyć dowolny smak)
- 1-2 łyżki cukru pudru
- około 400 g malin
Krem śmietanowy:
- 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc.
- 8 g żelatyny
- 70-80 ml wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
Dodatkowo:
trochę startej gorzkiej czekolady do posypania (około 30g-40g)
Piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem cappuccino żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Śmietankę wlać do miski (w gorący dzień radzę miskę, w której będziemy ubijać śmietankę schłodzić w lodówce) dodać cukier puder, kawę cappuccino w proszku i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki kremu cappuccino i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać maliny, lekko wciskać je w krem. Ciasto wstawić do lodówki na około 20-30 minut.
Krem śmietanowy: żelatynę wsypać do rondelka/garnuszka i zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno.Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać w 2-3 partiach do pozostałej śmietanki, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
Gotowy krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Przed podaniem można ozdobić malinami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze