Zupa z czerwonej soczewicy. Sprawdzona receptura na treściwy obiad
Nie masz pomysłu na rozgrzewający obiad? Kremowa zupa z soczewicy to nasz sprawdzony sposób na rozgrzewkę w jesienny dzień. Aromatyczna, sycąca i pachnąca przyprawami. Po prostu pyszna!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1½ l bulionu warzywnego,
- 2 pomidory,
- 150 g czerwonej soczewicy,
- cebula,
- 50 g śmietany,
- marchewka,
- sól i pieprz do smaku,
- ostra i słodka papryka w proszku,
- natka pietruszki,
- łyżeczka masła.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na maśle razem ze startą na grubych oczkach tarki marchewką. Po chwili dodaj opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Całość dopraw do smaku ostrą papryką w proszku i podsmaż. Wszystko zalej ciepłym bulionem i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez ok. 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka. Następnie dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszaj do połączenia składników. Gotuj jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Zupę zblenduj. Po chwili dodaj zahartowaną śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku papryką i solą wedle uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także wideo: Poznaj sekret pysznego rosołu
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze