Trwa ładowanie...
d1bj0io
d1bj0io

Zupa z czerwonej soczewicy. Sprawdzona receptura na treściwy obiad

Przepis

Nie masz pomysłu na rozgrzewający obiad? Kremowa zupa z soczewicy to nasz sprawdzony sposób na rozgrzewkę w jesienny dzień. Aromatyczna, sycąca i pachnąca przyprawami. Po prostu pyszna!

3.3
(15 głosów)
Oceń:
d1bj0io
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zupa z czerwonej soczewicy. Sprawdzona receptura na treściwy obiad
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Zupa z czerwonej soczewicy. Sprawdzona receptura na treściwy obiad
Składniki
  • 1½ l bulionu warzywnego,
  • 2 pomidory,
  • 150 g czerwonej soczewicy,
  • cebula,
  • 50 g śmietany,
  • marchewka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra i słodka papryka w proszku,
  • natka pietruszki,
  • łyżeczka masła.
Przepis

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na maśle razem ze startą na grubych oczkach tarki marchewką. Po chwili dodaj opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Całość dopraw do smaku ostrą papryką w proszku i podsmaż. Wszystko zalej ciepłym bulionem i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez ok. 20 minut, aby soczewica zrobiła się miękka. Następnie dodaj sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszaj do połączenia składników. Gotuj jeszcze 15 minut na wolnym ogniu. Zupę zblenduj. Po chwili dodaj zahartowaną śmietanę i wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku papryką i solą wedle uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także wideo: Poznaj sekret pysznego rosołu

Zupa z czerwonej soczewicy. Sprawdzona receptura na treściwy obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
2
Share
d1bj0io
d1bj0io
d1bj0io

d1bj0io
d1bj0io
d1bj0io