WP
WP

Zupa pomidorowa z soczewicą. Syci na długo - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Gotuj ze mną
Podziel się

"Znana wszystkim pomidorówka, nieco urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję, lubimy widzieć, co zjadamy" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.

Składniki
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 świeże pomidory
  • marchew
  • pietruszka,kawałek selera,por
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka soczewicy
  • sos sojowy
  • liść laurowy,ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • makaron ryżowy opcjonalnie
  • skrzydełko z indyka
Przepis

Mięso zalać około 2 l wody, dodać przyprawy pogotować na wolnym ogniu około 30 minut. Warzywa pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać pomidory obrane ze skórki, pokrojone w kostkę. Poddusić, dodać pomidory z puszki razem chwilę zagotować. Wlać całość do zupy (na tym etapie zupę możemy zmiksować), dołożyć soczewicę. Zupę gotować, aż soczewica zmięknie. Makaron przygotować według opisu na opakowaniu.podawać z zupą, można z tej opcji zrezygnować, według uznania. Zupę można doprawić śmietaną, jeżeli ktoś lubi, oraz natką pietruszki. Moja zupa jest w wersji dietetycznej bez zabielania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP