Trwa ładowanie...
d21x3o7
06-08-2020 10:13

Tradycyjny sernik. Z tym przepisem na pewno nie opadnie

Przepis

Tradycyjny sernik, jest wilgotny i niezwykle kremowy. Upieczony na kakaowym niezwykle kruchym cieście. Jest tylko kilka zasad, które należy przestrzegać: ser musi być tłusty i dobrej jakości. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, inaczej gwałtowne obniżenie temperatury spowoduje, że sernik opadnie. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d21x3o7
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Kruche kakaowe ciasto na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm:

  • 240 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 130 g prawdziwego masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na sernik:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być bardzo dobrej jakości )
  • 200 g masła
  • 4 jajka L
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Przepis
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem. W cieście porobić widelcem dziurki, aby równo rosło. Piec 12 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę waniliową oraz żółtka, ponownie zmiksować, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując.
  • Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę, za pomocą szpatułki, do masy twarogowej.
  • Ser przełożyć na podpieczone, kruche ciasto i wyrównać szpatułką. Piec 70 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Jeżeli góra za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową.
  • Sernik studzić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia- nie opadnie wtedy wcale, lub tylko minimalnie.
  • Do miseczki wkruszyć czekoladę. Miseczkę ustawić na drugim naczyniu, w którym będzie woda (nie może dotykać miseczki). Wstawić garnek na gaz i rozpuścić czekoladę.
  • Płynną czekoladę zdjąć z ognia i dodać do niej mleko, dokładnie wymieszać. Polać zimny sernik polewą.
  • Sernik jest gotowy do jedzenia, kiedy polewa zastygnie.
Tradycyjny sernik. Z tym przepisem na pewno nie opadnie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj