Tradycyjny sernik. Z tym przepisem na pewno nie opadnie
Tradycyjny sernik, jest wilgotny i niezwykle kremowy. Upieczony na kakaowym niezwykle kruchym cieście. Jest tylko kilka zasad, które należy przestrzegać: ser musi być tłusty i dobrej jakości. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, inaczej gwałtowne obniżenie temperatury spowoduje, że sernik opadnie. Wypróbujcie przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Kruche kakaowe ciasto na kwadratową tortownicę o wymiarach 24x24 cm:
- 240 g mąki krupczatki
- 1 łyżka dobrego kakao
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 130 g prawdziwego masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na sernik:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego (musi być bardzo dobrej jakości )
- 200 g masła
- 4 jajka L
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Na polewę:
- 150 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do tego masło i dokładnie przeciekać nożem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić równo ciastem. W cieście porobić widelcem dziurki, aby równo rosło. Piec 12 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem do białości. Dodać pastę waniliową oraz żółtka, ponownie zmiksować, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać po łyżce sera nadal miksując.
- Do białek dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę, za pomocą szpatułki, do masy twarogowej.
- Ser przełożyć na podpieczone, kruche ciasto i wyrównać szpatułką. Piec 70 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Jeżeli góra za bardzo zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową.
- Sernik studzić w uchylonym piekarniku, aż do całkowitego wystygnięcia- nie opadnie wtedy wcale, lub tylko minimalnie.
- Do miseczki wkruszyć czekoladę. Miseczkę ustawić na drugim naczyniu, w którym będzie woda (nie może dotykać miseczki). Wstawić garnek na gaz i rozpuścić czekoladę.
- Płynną czekoladę zdjąć z ognia i dodać do niej mleko, dokładnie wymieszać. Polać zimny sernik polewą.
- Sernik jest gotowy do jedzenia, kiedy polewa zastygnie.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze