Trwa ładowanie...
d1w40yr
31-08-2017 08:51

Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia

Przepis

Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d1w40yr
5.0
(18 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Spód:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g masła
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • 80 g płatków kukurydzianych

Krem:

  • 500 g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
  • 500 g sera mascarpone
  • 110 g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 dojrzałe banany
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g śmietany kremówki

Wierzch:

  • 2 łyżki cukru
  • 500 g wiśni
  • 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Przepis

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Czas na krem: utrzeć razem ser i mascarpone dodać cukier, cukier waniliowy. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.
Zobacz także: sernik z tęczową galaretką i owocami
src="https://d.wpimg.pl/947589906-118652614/sermini.jpg"/>

Polecamy wideo "Mała Cukierenka" Tort serowy z malinami i ciasteczkami

Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj