Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia

Pyszny sernik bez pieczenia z masą bananową i soczystymi wiśniami. Delikatny, kremowy i lekki. Pięknie wygląda jasny krem z rubinowymi, połyskującymi wiśniami. Ciasto jest aromatyczne dzięki owocom i dodaniu cukru waniliowego, odrobinę cytrynowe. Płatki migdałowe i kukurydziane powodują, że spód czekoladowy jest chrupiący i świetnie smakuje z masą serową. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Sernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczeniaSernik z wiśniami i bananami na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia
Natalia Kudela

Spód:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g masła
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • 80 g płatków kukurydzianych

Krem:

  • 500 g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
  • 500 g sera mascarpone
  • 110 g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 dojrzałe banany
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g śmietany kremówki

Wierzch:

  • 2 łyżki cukru
  • 500 g wiśni
  • 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Przepis

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Czas na krem: utrzeć razem ser i mascarpone dodać cukier, cukier waniliowy. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).

Przepis

Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce.
Zobacz także: sernik z tęczową galaretką i owocami

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości