Czym zastąpić jajka? Najlepsze zamienniki, które znajdziesz w kuchni
Czy można czymś zastąpić jajka? Tak, choć nie zrobimy bez jajek prawdziwego omletu czy jajecznicy. Spokojnie - w kuchni nie ma rzeczy niezastąpionych! Poznaj kilka zamienników kulinarnych, które zastąpią jajka i uratują twoją potrawę w kryzysowej sytuacji. Sprawdzą się wtedy, gdy akurat w lodówce zabrakło jajek lub zaczynasz swoją przygodę z wegańską dietą.
Czym zastąpić jajka - tofu
Osoby, które nie jedzą jaj, przygotowują te potrawy na bazie zmielonego tofu. Często jednak używamy jaj jako kleju w przeróżnych daniach czy jako dodatku do wypieków. W tej formie zastąpienie jajek nie sprawia trudności.
Czym zastąpić jajka – siemię lniane
Dobrym zamiennikiem jest papka z siemienia lnianego. Sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca - np. w ciastach kruchych, kotletach. Dwie łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia. Jedna czubata łyżka tej masy zastąpi jedno jajko. Można również użyć zmielonych płatków owsianych, zalanych do napęcznienia wodą.
Czym zastąpić jajka - banan
Przygotowując ciasto, można też sięgnąć po banana, gdy chcemy je skleić lub po mus jabłkowy, jeśli zależy nam na jego rozluźnieniu. Inną opcją zastąpienia jajka jest wykorzystanie zalanej niewielką ilością wody mieszanki mąki kukurydzianej, sojowej i z cieciorki.
Tofucznica – jajecznica bez jajek
Czym zastąpić jajka – woda z ciecierzycy (aqua faba)
Jeśli do tej pory wylewałeś wodę z ciecierzycy, to już nigdy nie popełnisz tego błędu. Z powodzeniem może ona zastąpić 2 kurze białka. Wegańska beza? Omlet białkowy? Nic trudnego, bo płyn z puszki możesz ubić na sztywną pianę.
Czym zastąpić jajka – nasiona chia
Czyli nasiona chia, często określane mianem super food – nie można odmówić im tego tytułu. Oprócz tego, że są zdrowe, mają jeszcze jedną zaletę - w kontakcie z wodą zaczynają pęcznieć, dlatego już jedna łyżka szałwii hiszpańskiej połączona z 3 łyżkami wody, wystarczy, by zastąpić jajko w przepisie.
Czym zastąpić jajka - Soda oczyszczona i ocet jabłkowy
Taka mieszanka nie tylko sprawi, że twoje wypieki będą smaczniejsze, ale także bardziej puszyste. Wystarczy pamiętać o proporcjach – jedno jajko zastąpi 3/4 łyżeczki sody czyszczonej wymieszanej z łyżeczką octu.