Trwa ładowanie...
d16xbre

Empanadas z pieczonymi batatami

Przepis
d16xbre
3.1
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki

ciasto:

  • 500 g pszennej mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 150 ml wody

farsz ze słodkich ziemniaków:

  • dwa bataty ok. 1 kg
  • kilka ząbków czosnku wraz z łupinami
  • mała pomarańczowa pepperoni
  • łyżka świeżo startego imbiru
  • sól do smaku
Przepis

Mąkę, wodę i masło połączyć, zagnieść elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ziemniaki przekroić na pół. Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Położyć ziemniaki przekrojem do góry i ząbki czosnku. Polać oliwą i posypać solą. Piec, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć skórę z batatów i czosnku. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Pepperoni przekroić, usunąć pestki i pokroić drobno. Wymieszać z batatami, dodać starty imbir i posolić.

Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać je cienko i wykrawać koła – 8 cm średnicy. Nakładać farsz i zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 20 minut w 180 stopni C. Podawać na ciepło lub zimno.
Zobacz także: konkurencja dla faworków, czyli churros z czekoladą i chili

Przepis poleca Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Empanadas z pieczonymi batatami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
4
Share
d16xbre
d16xbre
d16xbre
d16xbre
d16xbre
Więcej tematów
d16xbre