Empanadas z pieczonymi batatami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
ciasto:
- 500 g pszennej mąki
- 150 g zimnego masła
- 150 ml wody
farsz ze słodkich ziemniaków:
- dwa bataty ok. 1 kg
- kilka ząbków czosnku wraz z łupinami
- mała pomarańczowa pepperoni
- łyżka świeżo startego imbiru
- sól do smaku
Mąkę, wodę i masło połączyć, zagnieść elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ziemniaki przekroić na pół. Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Położyć ziemniaki przekrojem do góry i ząbki czosnku. Polać oliwą i posypać solą. Piec, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć skórę z batatów i czosnku. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Pepperoni przekroić, usunąć pestki i pokroić drobno. Wymieszać z batatami, dodać starty imbir i posolić.
Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać je cienko i wykrawać koła – 8 cm średnicy. Nakładać farsz i zlepiać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarować rozkłóconym jajkiem i piec ok. 20 minut w 180 stopni C. Podawać na ciepło lub zimno.
Zobacz także: konkurencja dla faworków, czyli churros z czekoladą i chili
Przepis poleca Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze