Szybka sałatka z bobem i indykiem. Obiad na lato
Sezon na bób w pełni. Proponujemy bardzo smaczną i łatwą do przygotowania sałatkę z bobem i grillowanym filetem z indyka. Sałatka jest świetnym pomysłem na obiad, możemy ją również zabrać ze sobą do pracy. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Rodzaj diety: |
Na marynatę do indyka:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego chilli
- pieprz
Na sos do sałatki:
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Ponadto:
- olej w sprayu
- Składniki na marynatę wymieszać, a następnie pokryć nią mięso.
- Mięso smażyć na pokrytej olejem w sprayu patelni grillowej (lub po prostu wysmarować olejem patelnię grillową za pomocą pędzelka) aż będzie miękkie.
- Gdy wystygnie, pokroić na mniejsze kawałki.
- Bób ugotować w posolonej wodzie, po wyjęciu z wrzątku zahartować w zimnej wodzie, a następnie go obrać.
- Do bobu dodać pokrojone i obrane ogórki, pokrojonego pomidora i paprykę, kukurydzę i listki tymianku, natki oraz sałaty.
- Składniki na sos wymieszać razem. Do sałaty dodać pokrojonego indyka oraz sos, wszystko razem wymieszać.
- Jeżeli chcemy zabrać sałatkę ze sobą do pracy sos zabieramy w osobnym słoiczku i mieszamy przed samym jedzeniem.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze