Trwa ładowanie...
d36a24o
07-06-2008 16:24

Szczupak wigilijny

Przepis

Kto powiedział, że na wigilijnym stole powinien królować jedynie karp czy śledź? Wspaniałą propozycją jest szczupak pieczony z pomarańczami.

d36a24o
4.4
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
WP
Źródło: WP, fot: Bogdan Gałązka
Składniki
  • 1 kg szczupak
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • zielona pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oleju
  • sól, biały pieprz
Przepis

Rybę sprawić, dokładnie umyć, wyfiletować, przyprawić, odstawić na 30 minut. Cebule obrać, pokroić w plastry. W odpowiednim naczyniu rozłożyć plastry cebuli, przyprawić, dodać olej. Na warstwie cebuli ułożyć filety ze szczupaka, wlać sok pomarańczowy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, zapiec w nim rybę przez około 15 minut. Na półmisku ułożyć warstwę cebuli, na niej filet ze szczupaka. Udekorować pokrojonym w ósemki pomidorem i cząstkami pomarańczy. Pozostały sos zagęścić, podać w sosjerce.

Przepis dodał użytkownik justina222

Szczupak wigilijny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36a24o
d36a24o
d36a24o
d36a24o
Więcej tematów
d36a24o