Pierogi z kapustą i grzybami
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami warto przygotowac wcześniej, a potem zamrozć. Sekretem dania jest oczywiście aromatyczny, dobrze doprawiony farsz i miękkie ciasto. Pierogi najlepiej smakują z patelni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 600 g kapusty kiszonej
- 60 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- cukier
- olej do smażenia
Ciasto:
- 450 g mąki
- 250 ml bardzo ciepłej wody
- szczypta soli
Kapustę odsączyć i jeśli jest za kwaśna opłukać, posiekać. Grzyby (najlepiej prawdziwki ale mogą być podgrzybki czy opieńki) opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości, odsączyć – wywaru nie wylewać, przyda się do barszczu i pokroić w drobne kawałki. Cebule posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, lekko posolić, poddusić. Dodać kapustę a następnie grzyby. Całość poddusić, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kapusta lubi płyn, nie może być sucha czyli do duszenia dajemy sporo oleju (nie dodajemy oliwy).
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto, a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Zamieszać, przykryć, gdy wszystkie wypłyną odkryć i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem podsmażyć na oleju.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze