Trwa ładowanie...
d23b3bz
13-12-2018 10:05

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami warto przygotowac wcześniej, a potem zamrozć. Sekretem dania jest oczywiście aromatyczny, dobrze doprawiony farsz i miękkie ciasto. Pierogi najlepiej smakują z patelni. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d23b3bz
4.5
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej do smażenia

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • szczypta soli
Przepis

Kapustę odsączyć i jeśli jest za kwaśna opłukać, posiekać. Grzyby (najlepiej prawdziwki ale mogą być podgrzybki czy opieńki) opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości, odsączyć – wywaru nie wylewać, przyda się do barszczu i pokroić w drobne kawałki. Cebule posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, lekko posolić, poddusić. Dodać kapustę a następnie grzyby. Całość poddusić, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kapusta lubi płyn, nie może być sucha czyli do duszenia dajemy sporo oleju (nie dodajemy oliwy).

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto, a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga.

Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Zamieszać, przykryć, gdy wszystkie wypłyną odkryć i gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem podsmażyć na oleju.

Pierogi z kapustą i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23b3bz
d23b3bz
d23b3bz
d23b3bz
Więcej tematów
d23b3bz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj