Trwa ładowanie...
d47p1ze
14-11-2017 10:30

Śniadaniowa zupa dyniowa na słodko z zacierkami. Pyszne smaku o poranku

Przepis

Kolejna propozycja z książki Zuzy Zak "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" to gęsta, słodka, a jednocześnie delikatna zupa dyniowa. Sprawdzi się idealnie na jesienne śniadanie w chłodne poranki. Porcja dla 4-5 osób.

d47p1ze
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Zuza Zak
Źródło: Zuza Zak
Składniki
  • 150–200 g mąki
  • 1 ubite jajko
  • 1 mała dynia, około 1 kg
  • 700 ml pełnotłustego mleka
  • gałka muszkatołowa - świeżo utarta
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • duża szczypta soli
Przepis

Najpierw zrób zacierki. Wsyp mąkę do dużej miski i zagnieć z jajkiem oraz łyżką wody, aż uzyskasz kulę ciasta. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Jest gotowe, kiedy przestaje się lepić i łatwo odchodzi od rąk. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Formuj zacierki, odrywając kawałki ciasta i rolując je w palcach w malutkie podłużne kluseczki wielkości ziarna kardamonu albo makaronu orzo. Nie poświęcaj im zbyt wiele czasu, bo uzyskanie idealnie równych kluseczek trwałoby godzinami. Zacierki to coś, co powinno się robić szybko i łatwo (wystarczą mniej więcej 2 sekundy na jedną). Nic nie szkodzi, jeśli będą różnych kształtów i rozmiarów. Obierz dynię, usuń pestki, a potem pokrój ją na 2,5-centymetrowe kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą, tak żeby je zakryła, i gotuj na średnim ogniu około 25 minut albo do miękkości. Dynia powinna się rozpadać, kiedy się ją zamiesza. Zagotuj mleko, tak żeby delikatnie bulgotało. Wrzuć zacierki i gotuj 5 minut. Wsyp do mleka utartą gałkę muszkatołową. Zacierki są gotowe, kiedy zrobią się śliskie i miękkie. Dodaj do nich ugotowaną dynię oraz cukier i sól do smaku. Gotuj przez kilka minut, aż dynia zupełnie się rozpadnie, a zupa zrobi się intensywnie pomarańczowa.

Polecamy wideo: sycąca dynia na obiad

Śniadaniowa zupa dyniowa na słodko z zacierkami. Pyszne smaku o poranku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
d47p1ze
Więcej tematów
d47p1ze

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj