Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami
Masz ochotę na obiad w azjatyckim stylu? Polecamy soczyste polędwiczki wieprzowe z warzywami. Polędwiczki można podać na grzankach lub z makaronem czy ryżem. W każdej wersji smakują doskonale.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- średnia polędwiczka wieprzowa - 1 szt.
- musztarda ostra - 1 łyżka
- słodki sos chili - 1 łyżka
- sól, pieprz - 1 szczypta
- czosnek kolorowy - 1 szczypta
- tymianek - 1 szczypta
- majeranek - 1 szczypta
- papryczka chili - 1 szt.
- rozmaryn - 1 szczypta
- masło - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 50 ml
Warzywa:
- por - 1 szt.
- marchew - 1 szt.
- seler - 1 szt.
- oliwa z oliwek - 50 ml
- masło - 1 łyżka
Dodatkowo:
- duża pajda świeżego, pszennego chleba zrumieniona na maśle - 2 szt.
- sezam - 2 łyżki
- Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią.
- Posypujemy solą, pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.
- Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy, łyżkę sosu chili, tymianek, majeranek, drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.
- Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie, wkładamy do lodówki (im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy).
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony.
- Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie.
- Warzywa: na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.
- Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli.
- Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia.
- Na talerzu układamy chrupiący chleb.
- Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.
- Kładziemy polędwiczkę. Posypujemy sezamem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze