Sałatka z makaronem ryżowym
Przepyszna sałatka w azjatyckim stylu, która zachwyca bogactwem smaków i kolorów. Przepięknie prezentuje się na talerzu i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Kilka chwil i kolacja gotowa. Przepis z bloga "Marta M.".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka
- 200 ml słodkiego sosu chilli gotowego
- 6 łyżek nasion sezamu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sałatka:
- 200 g cienkiego makaronu ryżowego
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- garść świeżej kolendry
- duża garść orzechów nerkowca
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- sok z jednej limonki
- 5 łyżek oleju sezamowego
- sól, pieprz
Przepis
Makaron ryżowy przełóż do dużej miski i zalej go wrzątkiem. Przykryj i odstaw na czas na czas podany na opakowaniu (zazwyczaj około 3 minuty).
Przepis
Kiedy będzie już miękki, odlej wodę a do makaronu dodaj pokrojony w kostkę ogórek, paprykę, papryczkę chilli i część kolendry. Dolej olej sezamowy, sok z limonki i sos sojowy. Wszystko wymieszaj.
Przepis
Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca. Mięso pokrój w większe paski i natrzyj oliwą, posyp pieprzem i solą. Usmaż na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia polej mięso sosem słodkim chilli i obsyp sezamem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył mięso i skarmelizował się, tworząc tym samym smakowitą warstewkę.
Przepis
Gotowe mięso wyłóż na sałatkę, posyp jeszcze orzechami i poszatkowaną świeżą kolendrą.