Sernik brzoskwiniowy
Sernik z brzoskwiniami zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis nie jest skomplikowany, pamiętajcie jednak, by używać składników w temperaturze pokojowej. Ważne jest także to, by po upieczeniu sernika nie wyciągać od razu. Pozwólmy mu wystygnąć w lekko uchylonym piekarniku. Dzięki temu masa serowa nie opadnie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- jajo
- łyżka mleka
- 15 dag margaryny
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3/4 kg twarogu chudego
- puszka brzoskwiń
- 25 dag kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, jaja, mleka i margaryny zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Wysmarowaną tłuszczem i oproszoną bułką tartą tortownicę wylepić ciastem. Spód ponakłuwać widelcem i piec 10 min w temperaturze 200 stopni.
Budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka i cukru. Pozostałe mleko zagotować. Mieszając, dodawać budyń. Zagotować i ostudzić. Twaróg zemleć. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić na kawałki. Kremówkę, twaróg i 6 łyżek syropu utrzeć na gładką masę. Ucierając stopniowo dodawać budyń. Połączyć z brzoskwiniami.
ser kremowy włożyć na podpieczony spód. Piec 60 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia. Na wierzch wylać galaretkę o smaku brzoskwiniowym lub inną.
Przepis dodał użytkownik Bozenka16
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze