Trwa ładowanie...
d161tx4
28-03-2010 21:07

Sernik brzoskwiniowy

Przepis

Sernik z brzoskwiniami zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis nie jest skomplikowany, pamiętajcie jednak, by używać składników w temperaturze pokojowej. Ważne jest także to, by po upieczeniu sernika nie wyciągać od razu. Pozwólmy mu wystygnąć w lekko uchylonym piekarniku. Dzięki temu masa serowa nie opadnie.

d161tx4
1.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
WP
Źródło: WP
Składniki

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • jajo
  • łyżka mleka
  • 15 dag margaryny
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 kg twarogu chudego
  • puszka brzoskwiń
  • 25 dag kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Przepis

Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, cukru wanilinowego, jaja, mleka i margaryny zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min. Wysmarowaną tłuszczem i oproszoną bułką tartą tortownicę wylepić ciastem. Spód ponakłuwać widelcem i piec 10 min w temperaturze 200 stopni.

Budyń wymieszać z 1/2 szklanki mleka i cukru. Pozostałe mleko zagotować. Mieszając, dodawać budyń. Zagotować i ostudzić. Twaróg zemleć. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić na kawałki. Kremówkę, twaróg i 6 łyżek syropu utrzeć na gładką masę. Ucierając stopniowo dodawać budyń. Połączyć z brzoskwiniami.

ser kremowy włożyć na podpieczony spód. Piec 60 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia. Na wierzch wylać galaretkę o smaku brzoskwiniowym lub inną.

Przepis dodał użytkownik Bozenka16

Sernik brzoskwiniowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d161tx4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d161tx4
d161tx4
d161tx4
d161tx4
Więcej tematów
d161tx4