Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości
Karczochy często goszczą na francuskich i włoskich stolach natomiast w Polsce uchodzą za rarytas. Choć przygotowanie ich zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" zdradza swój smakowity przepis. Do dzieła!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 20 karczochów
- 2 cytryny
- 100 g świeżo tartego parmezanu
- oliwa EV
Sos koperkowy typu aioli:
- 10 ząbków czosnku
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 żółtka z wiejskich jaj
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki świeżego kopru, posiekanego
Najpierw robimy sos. Najlepiej wykonać go dzień wcześniej, aby wszystkie smaki spokojnie się połączyły. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka sparzamy wrzątkiem. Obieramy czosnek z łupin, rozgniatamy go w moździerzu z solą, przekładamy do blendera i dokładnie ubijamy z żółtkami. Stale miksując, wlewamy cienkim strumykiem oliwę. Po wmieszaniu mniej więcej połowy oliwy sos jest już zemulgowany i pozostałą oliwę można dolewać trochę szybciej, stale ubijając. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy, przyprawiamy pieprzem i dodajemy koper. Wszystko dobrze mieszamy łyżką i przekładamy sos do wyparzonego słoika. Wstawiamy go do lodówki.
Karczochy myjemy pod bieżącą wodą, przycinamy nożem ostre końcówki listków i obcinamy łodygę – mniej więcej 2 cm od nasady karczocha. Zdejmujemy zewnętrzne zdrewniałe liście, aż dojdziemy do serca. Przekrawamy je na pół i oczyszczamy z włoskowatego środka – jeżeli taki ma – bardzo młode karczochy są bez włosków. Garnek wypełniamy zimną wodą, z cytryny wyciskamy do wody sok i wkładamy skórki cytryny oraz oczyszczone serca karczochów. Gotujemy 20-30 minut, do chwili kiedy listki będą miękkie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Ugotowane karczochy przekładamy do formy do zapiekania, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z drugiej cytryny i posypujemy świeżo startym parmezanem. Zapiekamy 10 minut. Sos wyjmujemy z lodówki. Karczochy podajemy lekko przestudzone z sosem (można dodatkowo posypać je tartym parmezanem). I koniecznie białe wino!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze