Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości

Przepis

Karczochy często goszczą na francuskich i włoskich stolach natomiast w Polsce uchodzą za rarytas. Choć przygotowanie ich zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Autorka bloga "Kuchennymi Drzwiami" zdradza swój smakowity przepis. Do dzieła!

3.0
(7 głosów)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości
Kuchennymi Drzwiami
Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości
Składniki
  • 20 karczochów
  • 2 cytryny
  • 100 g świeżo tartego parmezanu
  • oliwa EV

Sos koperkowy typu aioli:

  • 10 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 250 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 żółtka z wiejskich jaj
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki świeżego kopru, posiekanego
Przepis

Najpierw robimy sos. Najlepiej wykonać go dzień wcześniej, aby wszystkie smaki spokojnie się połączyły. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka sparzamy wrzątkiem. Obieramy czosnek z łupin, rozgniatamy go w moździerzu z solą, przekładamy do blendera i dokładnie ubijamy z żółtkami. Stale miksując, wlewamy cienkim strumykiem oliwę. Po wmieszaniu mniej więcej połowy oliwy sos jest już zemulgowany i pozostałą oliwę można dolewać trochę szybciej, stale ubijając. Na koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy, przyprawiamy pieprzem i dodajemy koper. Wszystko dobrze mieszamy łyżką i przekładamy sos do wyparzonego słoika. Wstawiamy go do lodówki.

Karczochy myjemy pod bieżącą wodą, przycinamy nożem ostre końcówki listków i obcinamy łodygę – mniej więcej 2 cm od nasady karczocha. Zdejmujemy zewnętrzne zdrewniałe liście, aż dojdziemy do serca. Przekrawamy je na pół i oczyszczamy z włoskowatego środka – jeżeli taki ma – bardzo młode karczochy są bez włosków. Garnek wypełniamy zimną wodą, z cytryny wyciskamy do wody sok i wkładamy skórki cytryny oraz oczyszczone serca karczochów. Gotujemy 20-30 minut, do chwili kiedy listki będą miękkie. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. Ugotowane karczochy przekładamy do formy do zapiekania, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z drugiej cytryny i posypujemy świeżo startym parmezanem. Zapiekamy 10 minut. Sos wyjmujemy z lodówki. Karczochy podajemy lekko przestudzone z sosem (można dodatkowo posypać je tartym parmezanem). I koniecznie białe wino!

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Serca karczochów zapiekane z parmezanem i koperkowy sos aioli. Pochwała obfitości
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
4
Share
d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74