Sałatka gyros. Obowiązkowa na każdej domowej imprezie
Sałatka gyros od lat święci tryumfy w wielu polskich domach. Nic dziwnego, jest bardzo prosta w przygotowaniu, efektowna kolorowa, zdrowa i pyszna. najlepiej przygotować ją w dużym, szklanym naczyniu, tak by dobrze było widać wszystkie warstwy. Lubicie sałatkę gyros? Często gości na waszych stołach?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 kapusta pekińska
- 1 czerwona cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ogórki świeże
- kukurydza z puszki
- 1 łyżka keczupu pikantnego
- 1 papryka czerwona
- 3-4 łyżki majonezu
- przyprawy do smaku (sól, pieprz)
- olej do smażenia
- Majonez wymieszaj z keczupem i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą gyros i odstaw na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoty kolor.
- Kapustę pekińską posiekaj, ogórki i paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
- W dużej szklanej misce ułóż warstwami składniki - mięso, ogórki (świeże i konserwowe), kukurydzę, sos majonezowy, cebulę, paprykę. na wierzchu ułóż kapustę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze