Trwa ładowanie...
d2jp3gf
25-05-2022 10:17

Przepyszne placuszki z kukurydzy

Przepis

Placki jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można je przygotować nie tylko z ziemniaków, ale także cukinii, marchewki, dyni czy... kukurydzy. Kukurydziane placuszki świetnie komponują się z pomidorową salsą.

d2jp3gf
3.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Timolina
Składniki
  • kilka kolb kukurydzy
  • garść liści kolendry
  • 1 czerwona cebula
  • 1 filiżanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
Przepis
  • Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. 2/3 ziaren wymieszać w malakserze z liśćmi kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę, powinny być wyczuwalne kawałki ziaren.
  • Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren.
  • Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut.
  • Podawać z liśćmi rokietty lub szpinaku polanymi salsą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepyszne placuszki z kukurydzy
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jp3gf
d2jp3gf
d2jp3gf
d2jp3gf
Więcej tematów
d2jp3gf