Przepyszne placuszki z kukurydzy
Placki jadamy chętnie i niezależnie od pory dnia. Można je przygotować nie tylko z ziemniaków, ale także cukinii, marchewki, dyni czy... kukurydzy. Kukurydziane placuszki świetnie komponują się z pomidorową salsą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Ostrym nożem obkroić ziarna z kolb kukurydzy. 2/3 ziaren wymieszać w malakserze z liśćmi kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, mąką z proszkiem do pieczenia i jajkami. Nie miksować na jednolitą masę, powinny być wyczuwalne kawałki ziaren.
- Doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do miski i wymieszać z resztą ziaren.
- Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć placuszki z obu stron przez kilka minut.
- Podawać z liśćmi rokietty lub szpinaku polanymi salsą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze