Trwa ładowanie...
d3z5ski
d3z5ski

Pieczone ziemniaki w boczku z pysznym farszem

Przepis

Faszerowane ziemniaczki z boczkiem można serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami lub surówką z młodej kapusty. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

3.4
(8 głosów)
Oceń:
d3z5ski
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Pieczone ziemniaki w boczku z pysznym farszem
Składniki
  • 10 średnich ziemniaków
  • 300 g sera wędzonego
  • cebula
  • główka czosnku
  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól, pieprz
  • olej
Przepis

Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie przez około 15 minut (na wpół miękko). Wystudzić.

Cebulę i czosnek posiekać. Wystudzone ziemniaki przekroić, wydrążyć delikatnie środki np. łyżeczką. Wydrążone środki pokroić w kostkę razem z serem.

Rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojony ser z ziemniakami, chwilę podsmażyć. Doprawić pieprzem, solą i przyprawą do ziemniaków.

Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Środki ziemniaków wypełnić farszem, każdy ziemniak owinąć plastrem boczku. Układać w naczyniu do zapiekania, posypać wierzch przyprawą do ziemniaków. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut.

Podawać z jogurtem, surówką lub pieczonym mięsem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3z5ski
Pieczone ziemniaki w boczku z pysznym farszem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
2
Share
d3z5ski
d3z5ski

d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski