Pieczone ziemniaki w boczku z pysznym farszem
Faszerowane ziemniaczki z boczkiem można serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Świetnie komponuje się z gotowanymi warzywami lub surówką z młodej kapusty. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 10 średnich ziemniaków
- 300 g sera wędzonego
- cebula
- główka czosnku
- 10 plastrów wędzonego boczku
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz
- olej
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie przez około 15 minut (na wpół miękko). Wystudzić.
Cebulę i czosnek posiekać. Wystudzone ziemniaki przekroić, wydrążyć delikatnie środki np. łyżeczką. Wydrążone środki pokroić w kostkę razem z serem.
Rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojony ser z ziemniakami, chwilę podsmażyć. Doprawić pieprzem, solą i przyprawą do ziemniaków.
Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Środki ziemniaków wypełnić farszem, każdy ziemniak owinąć plastrem boczku. Układać w naczyniu do zapiekania, posypać wierzch przyprawą do ziemniaków. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut.
Podawać z jogurtem, surówką lub pieczonym mięsem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze