Pieczeń wieprzowa z pieczarkami
Miękkie i soczyste mięso w aromatycznym sosie. Tak przygotowana karkówka będzie się doskonale komponowała z ziemniaczanym puree i sałatką z kiszonych ogórków. Wypróbujcie koniecznie nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Dodatki:
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka mąki
- sok z cytryny
- łyżka koncentratu pomidorowego
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- Mięso natrzeć rozmarynem i roztartym z solą czosnkiem.Obwiązać nicią kuchenną,formując pieczeń.Zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
- Dolać część gorącego bulionu.Dodać posiekaną cebulę i gałązkę tymianku. Dusić pod przykryciem ok. godziny. W trakcie duszenia pieczeń obracać i uzupełniać sos.
- Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do mięsa razem z pokrojoną w paseczki papryką.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Dusić pod przykryciem jeszcze 10 min. Pieczeń wyjąć.
- Do sosu wlać śmietankę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Sos zagotować. Pieczeń polać sosem z pieczarkami.
Przepis dodał użytkownik sandrab88
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze