Właściwości marchewki
Warzywo to współcześnie znane jest i wykorzystywane w niemalże wszystkich kuchniach świata. Smakosze doceniają jego chrupkość, lekką słodycz i rozmaitość zastosowań. Marchewkę polecają także dietetycy, ponieważ uzupełnia braki wielu niezbędnych dla organizmu witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej m.in. sporo cennych karotenoidów, które stanowią źródło witaminy A, zapobiegają jednocześnie chorobom nowotworowym, wzmacniają odporność, chronią wzrok i serce. Dostarcza także błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Stożkowate warzywo najwięcej składników mineralnych ma w górnej, zmniejszające się stopniowo części. Najlepiej obierać je bardzo cienko, aby nie pozbawić go prozdrowotnych właściwości zawartych w korze wtórnej. Wybierając marchewki lepiej nie sięgać po te w walcowatym kształcie, ponieważ wchłaniają sporo metali ciężkich i azotanów.