Trwa ładowanie...
d1hf900
oprac. Katarzyna Gileta

Phở gà trộn. Lekka sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym

Przepis

Pyszną alternatywą dla klasycznej phở gà, zupy z makaronem ryżowym z kurczakiem, jest ta orzeźwiająca sałatka z jedwabiście miękkim makaronem phở i pikantnym dressingiem. Jest ona idealna w smaku i bardzo szybko się ją robi, o ile poprzedniego wieczoru ugotowałeś phở gà i zostało ci trochę kurczaka, makaronu i bulionu.Do sałatki podaje się miskę parującego bulionu drobiowego.W Wietnamie phở gà trộn serwowana jest w licznych kuchniach ulicznych, które mają w swoim menu również phở gà. Wietnamczycy wybierają to lekkie danie zwłaszcza w gorące letnie dni.

d1hf900
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 900 ml bulionu drobiowego (domowego lub gotowego)
  • 1 filet z piersi kurczaka (ok. 200 g)
  • 300 g bánh phở (makaron ryżowy, rozmiar M lub L)
  • 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czosnki dęte
  • 4 łodygi kolendry
  • 2 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 zielona sałata (np. sałata dębolistna, sałata czerwonolistna, sałata głowiasta lub mieszanka sałat)
  • Sos chili do doprawienia (do smaku)

Sos:

  • 120 ml bulionu drobiowego (domowego lub gotowego)
  • 1 łyżeczka sosu chili (np. Sriracha)
  • 1 łyżka białego octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • sos rybny do smaku
Przepis
  • Zagotować bulion drobiowy. Następnie ustawić najniższy ogień, włożyć pierś z kurczaka i pozostawić na 15–20 minut.
  • W tym czasie ugotować makaron ryżowy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, dokładnie opłukać zimną wodą, odsączyć i przełożyć do miski. Skropić 1/2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Aby przygotować sos, wymieszać w misce bulion drobiowy z sosem chili, octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i szczyptą soli, dobrze wymieszać i postawić obok kuchenki. Wymieszać skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody i również odstawić.
  • Obrać i drobno posiekać ząbki czosnku. Pozostały olej podgrzać w garnku na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć, aż stanie się jasnożółty. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wlać mieszaninę sosów, doprowadzić do wrzenia i dodać rozpuszczoną skrobię, cały czas mieszając. Gdy tylko sos zgęstnieje, zdjąć go z ognia.
  • Wyjąć piersi z kurczaka z bulionu i pozostawić do ostygnięcia na talerzu przykrytym folią spożywczą. Nie dopuścić do ostygnięcia bulionu.
  • Czosnek dęty umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Kolendrę umyć, wytrząsnąć i oberwać liście. Posiekać orzeszki ziemne.
  • Ostudzony sos doprawić odrobiną sosu rybnego. Mięso z kurczaka rozdrobnić lub pokroić w cienkie paski.
  • Umyć sałatę, dobrze wysuszyć i rozłożyć do czterech salaterek. Na wierzchu rozłożyć makaron z mięsem z kurczaka i skropić sosem. Posypać kolendrą, orzeszkami ziemnymi i połową czosnku dętego.
  • Pozostały czosnek rozłożyć do czterech małych miseczek, zalać gorącym bulionem i natychmiast podawać z sałatką z makaronu. Podawać z sosem chili, żeby goście mogli doprawić potrawę.

Przepis pochodzi z książki "Pho. Kultowa zupa z Wietnamu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Phở gà trộn. Lekka sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
d1hf900
Więcej tematów
d1hf900