Kolendra - przepisy, zastosowanie, właściwości

Kolendra to jedno z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni. Zarówno w formie świeżych liści, jak i startych ziaren, nadaje różnorodnym potrawom unikalnego aromatu oraz wyjątkowego smaku. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że kolendra sprawdza się nie tylko jako przyprawa, ale zdradza liczne właściwości korzystne dla zdrowia. Szczególnie pomocna może ona okazać się chociażby przy dolegliwościach żołądkowych oraz przy drobniejszych infekcjach wirusowych.

Kolendra to popularny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Prawdopodobnym miejscem pochodzenia kolendry są południowo-zachodnie tereny leżące nad Morzem Śródziemnym. Przyprawa jednak szybko rozprzestrzeniła się po świecie i już w czasach starożytnych uprawiana była między innymi w Egipcie (ślady rośliny znaleziono w grobowcu faraona Tutenchamona).

Co najmniej od drugiego tysiąclecia przed naszą erą kolendrę stosowali również Grecy, którzy wykorzystywali ją do produkcji perfum oraz przyprawiania potraw. Roślina ta była również jedną z pierwszych przywiezionych przez brytyjskich kolonizatorów do Ameryki Północnej. Dziś kolendry używa się niemal na całym świecie – skutecznie urozmaica ona smak różnych potraw, a także wspomaga zwalczanie niektórych przypadłości zdrowotnych!

Kolendra – opis ogólny

Kolendra siewna (łac. Coriandrum sativum) to drobnej budowy roślina zaliczana do rodziny selerowatych. Obecnie uprawia się ją na szerszą skalę w Gruzji, Rosji, Argentynie, Chinach, Pakistanie, Maroku i Syrii.

Obraz
© Getty Images

Rzadko spotyka się kolendrę w stanie dzikim. Roślina osiąga około 70 centymetrów długości, cechuje się intensywnie zielonymi liśćmi, nagą i wąską łodygą, jasnymi i drobnymi kwiatami oraz brunatnymi owocami, zawierającymi rozłupnie.

Kolendra znajduje zastosowanie zarówno jako świeże zioło (wówczas wykorzystywane są jej liście) oraz ususzona przyprawa (uzyskiwana z zasuszonych ziaren, które można zakupić w całości lub starte na drobny proszek).

Kolendra - jak smakuje

Świeże liście kolendry cechują się specyficznym (niekoniecznie przyjemnym) zapachem oraz nieco ostrawym smakiem. Dojrzałe ziarenka natomiast wydzielają łagodny aromat, a ich smak określa się jako ciepły i lekko słodkawy.

Kolendra - zastosowanie w kuchni

Przyprawa stosowana jest do wielu rodzajów potraw. Przede wszystkim stanowi ona ważny dodatek do dań pikantnych pochodzących z Indii lub krajów arabskich. Kolendra wchodzi w skład popularnej przyprawy curry i innych hinduskich mieszanek. Dobrze komponuje się zatem z orientalnymi sosami oraz zupami.

Obraz
© Getty Images

Oprócz tego ziarenka rośliny świetnie sprawdzają się do urozmaicenia smaku kuchni meksykańskiej. Kolendra nada charakteru między innymi tradycyjnym burritos, tortillom nadziewanym mięsem czy chociażby sosom typu salsa. Przyprawy na szeroką skalę używa się również w kuchniach Dalekiego Wschodu.

Szczególnie warto ją dodać do azjatyckich rosołów oraz dań rybnych. Dodatkowo wspomnieć warto, że ziarna kolendry wykorzystywane są w przygotowaniu wielu specjałów rodem z Portugalii, Gruzji, Egiptu, Maroka i Grecji. Znane jest również zastosowanie przyprawy w cukiernictwie (dodaje się ją m.in. do szarlotki i piernika).

Świeże liście kolendry warto dodać do surówek, wszelakich zup, sosów pomidorowych oraz ziemniaków (np. zamiast pietruszki). Położone na talerzu spełniają funkcję ozdobną dania.

Kolendra - do czego używać?

• Meksykańska salsa
• Kurczak curry
• Zupa Mulligatawny
• Tajski rosół drobiowy
• Tortilla z mięsem
• Hummus
• Burritos
• Sajgonki
Zupa krewetkowa
• Kurczak po meksykańsku
• Pieczeń wołowa
• Pieczony schab
• Piernik
• Jabłecznik

Kolendra - właściwości lecznicze

Kolendra wykazuje również działanie lecznicze. Przede wszystkim ziele warto zastosować przy wszelakich problemach związanych z żołądkiem. Pozyskiwany z nasion rośliny olejek eteryczny bogaty jest w linalon, który działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Dzięki temu kolendra poprawia pracę jelit, niweluje wzdęcia i gazy, a także przynosi ukojenie przy bólach brzucha.

Obraz
© Getty Images

Przyprawa przyspiesza również procesy trawienne przez swoje żółciopędne właściwości. Wspomniany olejek uzyskiwany z ziaren przyprawy może nam również pomóc w trakcie zatrucia pokarmowego – kolendra skutecznie bowiem zwalcza różne bakterie i drobnoustroje (m.in. gronkowca złocistego) oraz łagodzi objawy w postaci biegunki lub wymiotów. Napar z liści rośliny warto podawać małym dzieciom w czasie kolek.

Dodatkowo lecznicza herbatka z kolendry wzmaga apetyt, oczyszcza organizm z toksyn, a także działa uspokajająco. Oprócz tego ziele obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega infekcjom ran i wykazuje działanie przeciwzapalne.

Czy wiesz, że…?

1. Kolendra jest jedną z roślin, o których wzmianki znajdują się w Piśmie Świętym, a dokładnie w Starym Testamencie (Księga Wyjścia i Księga Liczb).

2. W azjatyckiej sztuce medycznej kolendra używana jest do zwalczania zapalenia spojówek, hemoroidów oraz bólów reumatycznych.

3. W Polsce kolendra uprawiania była już za czasów panowania dynastii Piastów. Obecnie hodowle ziela spotykane są sporadycznie.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść