Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach
Bardzo smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem. Możemy ją podać w "koszyczkach" z cytryny. Będzie wtedy ozdobą każdego stołu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podać ją klasycznie - w dużej salaterce.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- Makaron gotujemy w parowarze przez 15 minut. Następnie na jednym z poziomów układamy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz pomidory, z których powstanie sos.
- Na wyższy poziom dajemy odsączonego tuńczyka i posypujemy go chili, ziołami prowansalskimi i pieprzem cytrynowym. Całość gotujemy przez ok. 20 minut. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
- Za pomocą specjalnego nożyka "z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.
- Do gotowych koszyczków wkładamy sałatkę i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze