Pyszna wiosenna sałatka z tuńczykiem
"Sałatka ta nie tylko ładnie się prezentuje, ale jest również łatwa oraz szybka w przygotowaniu i co najważniejsze... przepyszna. Idealnie nadaje się na każdą okazję! Moja rodzina i znajomi ją uwielbiają, więc może i wy spróbujecie?" - pisze autorka bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka marchewki z groszkiem
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 g serka topionego
Sos:
- 200-250 ml majonezu
- 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Serek topiony włożyć do zamrażarki i kiedy odpowiednio stwardnieje, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na średnich lub dużych oczkach tarki.
Cebulę ze szczypiorkiem drobno posiekać, a groszek z marchewką oraz tuńczyka odcedzić z zalewy. Przygotować sos. Majonez połączyć ze śmietaną/jogurtem i doprawić solą z pieprzem. W misce (najlepiej przezroczystej) warstwowo ułożyć: białka - 1/2 sosu - marchewkę z groszkiem - sos - tuńczyka - cebulę - serek - żółtka. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Całość przed podaniem schłodzić w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze