Cielęcina w sosie tuńczykowym. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich

Vitello tonnato, czyli gotowana cielęcina w sosie z tuńczyka z puszki z kaparami, sardelami i oliwą. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" zaczerpnęła przepis z książki Pellegrina Artusiego "Włoska sztuka dobrego gotowania", której pierwsze wydanie miało miejsce w 1891 roku. Książka ta jest uznawana za pomnik kultury włoskiej drugiej połowy XIX wieku, kiedy to powstało młode państwo włoskie.

Cielęcina w sosie tuńczykowymCielęcina w sosie tuńczykowym
Joanna Krzewińska

Cielęcina:

  • 1 kg cielęciny (zrazowa lub ligawa),
  • 4 fileciki anchois,
  • 1 cebula,
  • 2 goździki,
  • listek laurowy,
  • natka pietruszki,
  • kawałek selera,
  • sól.

Sos:

  • 150 g tuńczyka w oliwie,
  • 6 filecików anchois,
  • około 150 ml oliwy,
  • sok z cytryny (z około 1 dużej cytryny),
  • cząstki cytryny do dekoracji (u mnie kapary).

Przepis

  • Cielęcinę oczyścić z tłuszczu i żył. Mięso naszpikować 4 filecikami anchois, pokrojonymi w poprzek na pół, a następnie związać.
  • Do garnka z wodą dodać cebulę naszpikowaną goździkami, liść laurowy, seler, marchewkę i natkę pietruszki. Zagotować, posolić.
  • Włożyć mięso i gotować 1,5 godziny na niedużym ogniu. Mięso musi być cały czas zakryte wodą.
  • Ugotowane mięso wyjąć, osączyć i odstawić do ostudzenia.
  • Sos: tuńczyka zmiksować z anchois, przetrzeć przez sito.
  • Do tuńczyka mieszając wlewać oliwę a następnie sok z cytryny. Powinniśmy otrzymać w miarę płynny sos. Dodać posiekane kapary, wymieszać.
  • Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, ułożyć w niewielkim naczyniu, przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.
  • Tak przygotowaną cielęcinę ułożyć na półmisku, polać sosem. Udekorować cząstkami cytryny lub kaparami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni