Trwa ładowanie...
dtjboc0
26-10-2022 11:32

Cielęcina w sosie tuńczykowym. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich

Przepis

Vitello tonnato, czyli gotowana cielęcina w sosie z tuńczyka z puszki z kaparami, sardelami i oliwą. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" zaczerpnęła przepis z książki Pellegrina Artusiego "Włoska sztuka dobrego gotowania", której pierwsze wydanie miało miejsce w 1891 roku. Książka ta jest uznawana za pomnik kultury włoskiej drugiej połowy XIX wieku, kiedy to powstało młode państwo włoskie.

dtjboc0
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Joanna Krzewińska
Źródło: Joanna Krzewińska, fot: Picasa
Składniki

Cielęcina:

  • 1 kg cielęciny (zrazowa lub ligawa),
  • 4 fileciki anchois,
  • 1 cebula,
  • 2 goździki,
  • listek laurowy,
  • natka pietruszki,
  • kawałek selera,
  • sól.

Sos:

  • 150 g tuńczyka w oliwie,
  • 6 filecików anchois,
  • około 150 ml oliwy,
  • sok z cytryny (z około 1 dużej cytryny),
  • cząstki cytryny do dekoracji (u mnie kapary).
Przepis
  • Cielęcinę oczyścić z tłuszczu i żył. Mięso naszpikować 4 filecikami anchois, pokrojonymi w poprzek na pół, a następnie związać.
  • Do garnka z wodą dodać cebulę naszpikowaną goździkami, liść laurowy, seler, marchewkę i natkę pietruszki. Zagotować, posolić.
  • Włożyć mięso i gotować 1,5 godziny na niedużym ogniu. Mięso musi być cały czas zakryte wodą.
  • Ugotowane mięso wyjąć, osączyć i odstawić do ostudzenia.
  • Sos: tuńczyka zmiksować z anchois, przetrzeć przez sito.
  • Do tuńczyka mieszając wlewać oliwę a następnie sok z cytryny. Powinniśmy otrzymać w miarę płynny sos. Dodać posiekane kapary, wymieszać.
  • Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem, ułożyć w niewielkim naczyniu, przykryć i odstawić do lodówki do następnego dnia.
  • Tak przygotowaną cielęcinę ułożyć na półmisku, polać sosem. Udekorować cząstkami cytryny lub kaparami.

Polecamy także przepis na ragout z dzika w porterze

   Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów, fot: Picasa
Cielęcina w sosie tuńczykowym. Nietypowe połączenie, które zachwyci wszystkich
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj