Lody czekoladowe z karmelizowanymi orzechami
Lody śmietankowe stanowią doskonałą bazą, na której możemy "pracować", dodając orzechy, kakao, czekoladę, wanilię czy owocowe musy. Poniżej proponujemy przepis na przepyszne lody czekoladowe z karmelizowanymi orzechami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 75 g cukru
- 300 ml gorącego mleka
- 300-500 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy lub pół laski wanilii
- 200-300 g gorzkiej czekolady
Karmelizowane orzechy:
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych
- 70 g cukru
- Cukier wrzucić na suchą patelnię i podgrzewać do czasu, aż zacznie się rozpuszczać. Wrzucić posiekane lekko orzechy i często mieszając, poczekać, aż cukier się skarmelizuje i pokryje dokładnie orzechy.
- Wylać masę na talerz. Gdy ostygnie, pokruszyć.
- Żółtka ubić z mąką i cukrem (też ewentualnie z cukrem waniliowym, gdy nie mamy wanilii) na gładką masę.
- Mieszając powoli, wlewać gorące mleko.
- Podgrzewać na wolnym ogniu ok. 5-10 minut, aż zgęstnieje.
- Schłodzić. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jeśli mamy wanilię to do masy jajecznej dodać wyskrobane ze strąka ziarenka razem z czekoladą i dokładnie wymieszać.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowo-jajecznej. Dodać karmelizowane orzechy i dokładnie wymieszać.
- Przelać do pojemnika i mrozić co najmniej 1,5 godz. Od czasu do czasu można masę przemieszać lub ubić lekko mikserem, żeby była bardziej puszysta (oczywiście ubić można tylko w wersji bez orzechów).
Przepis dodał użytkownik kluki1
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze