Krem ziemniaczany z wędzonym boczkiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 150 g białej części pora, pokrojonego w grubsze krążki
- 150 g marchewki, obranej i pokrojonej w krążki
- 2 łyżki oliwy
- 400 g wędzonego boczku
- 1,5 lira bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soku z cytryny
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć ziemniaki, marchew, pora i czosnek w łupinie. Po około 10 minutach wyciągnąć czosnek i wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie pokroić w kostkę lub paski boczek i podsmażyć, tak aby zrobił się chrupiący.
Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny i boczek (część można zostawić do ozdobienia). Wymieszać, rozlać do miseczek i podawać np. z pieczywem czosnkowo-ziołowym.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze