Kopiec z truskawkami
Rewelacyjny, bardzo smaczny tort z truskawkami. Ładnie i ciekawie się prezentuje. Całość delikatnie pachnie wanilią i truskawkami. Biszkopt kakaowy fantastycznie się komponuje z owocami i kremem. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Biszkopt:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 80 g mąki (użyłam tortowej)
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 100 g obranych truskawek
- 2 łyżki wody
Krem jogurtowy:
- 400 g obranych truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 330 g naturalnego jogurtu
- 90-100 g cukru (proszę dosłodzić do smaku)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
Wykończenie:
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 100-150 g truskawek
- 40-50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- truskawki do ozdoby
- posypka czekoladowa
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 5-6 minut. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać ją na masę jajeczną i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg (180 stopni C na funkcji góra-dół) i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia, ale nie wyciągać z tortownicy.
Do nasączenia:
Truskawki zmiksować na mus i dodać wodę, wymieszać. Gotowym musem polać biszkopt w tortownicy, równomiernie rozprowadzić i odstawić.
Krem jogurtowy:
Jogurt przez chwilę ucierać z cukrem mikserem na średnich obrotach. Zmiksować na mus 100 g truskawek, dodać do nich sok z cytryny, wymieszać. Dodać do jogurtu, wymieszać. Resztę truskawek (czyli 300 g) przekroić na pół. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Dodać do niej 2-3 łyżki kremu jogurtowego i wymieszać. Następnie dodać ją do reszty kremu, wymieszać. Krem schłodzić, aż zacznie trochę tężeć. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym. Połowę kremu przełożyć na nasączony biszkopt w tortownicy. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki nacięciem do spodu i przykryć resztą kremu. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Wykończenie:
Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Odstawić, aby trochę przestygła. Truskawki pokroić. Ciasto wyjąć z lodówki i nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy. Delikatnie zdjąć obręcz. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozmieszać z dwoma łyżkami śmietanki, następnie dodać ją do reszty śmietanki, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Do 1/3 śmietany dodać truskawki i wymieszać. Nałożyć ją na wierzch ciasta formując kopczyk. Pozostałą śmietanę wyłożyć na ciasto robiąc kopułę. Śmietana będzie bardzo szybko tężała, dlatego jeśli zrobią się grudki, po zrobieniu kopuły proszę łyżkę maczać w gorącej wodzie, wycierać i wygładzać nią wierzch kopca. Na końcu w kopiec powkładać truskawki jak na zdjęciu, a brzeg tortu posypać czekoladową posypką.
Zobacz także: ciasto owocowe "Letnia Bryza"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze