Trwa ładowanie...
d1v4j1g
12-06-2017 12:06

Kopiec z truskawkami

Przepis

Rewelacyjny, bardzo smaczny tort z truskawkami. Ładnie i ciekawie się prezentuje. Całość delikatnie pachnie wanilią i truskawkami. Biszkopt kakaowy fantastycznie się komponuje z owocami i kremem. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d1v4j1g
4.0
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g mąki (użyłam tortowej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 100 g obranych truskawek
  • 2 łyżki wody

Krem jogurtowy:

  • 400 g obranych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 330 g naturalnego jogurtu
  • 90-100 g cukru (proszę dosłodzić do smaku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

Wykończenie:

  • 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 100-150 g truskawek
  • 40-50 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • truskawki do ozdoby
  • posypka czekoladowa
Przepis

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 5-6 minut. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesiać ją na masę jajeczną i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na funkcji termoobieg (180 stopni C na funkcji góra-dół) i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia, ale nie wyciągać z tortownicy.

Do nasączenia:
Truskawki zmiksować na mus i dodać wodę, wymieszać. Gotowym musem polać biszkopt w tortownicy, równomiernie rozprowadzić i odstawić.

Krem jogurtowy:
Jogurt przez chwilę ucierać z cukrem mikserem na średnich obrotach. Zmiksować na mus 100 g truskawek, dodać do nich sok z cytryny, wymieszać. Dodać do jogurtu, wymieszać. Resztę truskawek (czyli 300 g) przekroić na pół. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Dodać do niej 2-3 łyżki kremu jogurtowego i wymieszać. Następnie dodać ją do reszty kremu, wymieszać. Krem schłodzić, aż zacznie trochę tężeć. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z tężejącym kremem jogurtowym. Połowę kremu przełożyć na nasączony biszkopt w tortownicy. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki nacięciem do spodu i przykryć resztą kremu. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Wykończenie:
Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody. Odstawić, aby trochę przestygła. Truskawki pokroić. Ciasto wyjąć z lodówki i nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy. Delikatnie zdjąć obręcz. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Żelatynę rozmieszać z dwoma łyżkami śmietanki, następnie dodać ją do reszty śmietanki, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Do 1/3 śmietany dodać truskawki i wymieszać. Nałożyć ją na wierzch ciasta formując kopczyk. Pozostałą śmietanę wyłożyć na ciasto robiąc kopułę. Śmietana będzie bardzo szybko tężała, dlatego jeśli zrobią się grudki, po zrobieniu kopuły proszę łyżkę maczać w gorącej wodzie, wycierać i wygładzać nią wierzch kopca. Na końcu w kopiec powkładać truskawki jak na zdjęciu, a brzeg tortu posypać czekoladową posypką.
Zobacz także: ciasto owocowe "Letnia Bryza"

Kopiec z truskawkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

20
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
d1v4j1g
Więcej tematów
d1v4j1g