Trwa ładowanie...
dce4b71
oprac. Katarzyna Gileta

Kanapka z sałatką z ciecierzycy bez tuńczyka

Przepis

To kolejny hit w mojej rodzinie: sałatka "bez tuńczyka" zrobiona z ciecierzycą. Robimy ją kilka razy w tygodniu i zjadamy w formie kanapek, z łodygami selera i marchewką pokrojoną w plasterki, jako dip do bezglutenowych krakersów lub nakładając hojną porcję na zieloną sałatkę.

dce4b71
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej, bez luźnych skórek
  • 2 łyżki startej marchewki
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • szczypta suszonego czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej lub do smaku świeżo mielony czarny pieprz
  • sałata lub inne liściaste warzywo
  • ½ pomidora, pokrojonego w plasterki
  • 4 kromki bezglutenowego wegańskiego chleba
Przepis
  • W średniej misce ugnieć ciecierzycę widelcem lub dnem szklanki, aż osiągniesz na wpół kremową konsystencję, w której wciąż widać cząstki ziaren.
  • Dodaj marchewkę, cebulę, natkę pietruszki, majonez, musztardę, suszony czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Spróbuj i jeśli trzeba, dodatkowo dopraw.
  • Nałóż sałatę, pomidora i sałatkę na dwie kromki chleba, zamknij kanapki kolejnymi dwiema kromkami i podawaj.
  • Zrób dużą porcję tej sałatki do wykorzystania w najbliższym tygodniu. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.

Przepis pochodzi z książki Marco Borgesa "Greenprint. Jak dzięki zielonej diecie zmienić siebie i świat na lepsze"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kanapka z sałatką z ciecierzycy bez tuńczyka
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
dce4b71
dce4b71
dce4b71
dce4b71
dce4b71
Więcej tematów
dce4b71