Kanapka z sałatką z ciecierzycy bez tuńczyka
To kolejny hit w mojej rodzinie: sałatka "bez tuńczyka" zrobiona z ciecierzycą. Robimy ją kilka razy w tygodniu i zjadamy w formie kanapek, z łodygami selera i marchewką pokrojoną w plasterki, jako dip do bezglutenowych krakersów lub nakładając hojną porcję na zieloną sałatkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej, bez luźnych skórek
- 2 łyżki startej marchewki
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta suszonego czosnku
- sok z ½ cytryny
- 1/8 łyżeczki soli morskiej lub do smaku świeżo mielony czarny pieprz
- sałata lub inne liściaste warzywo
- ½ pomidora, pokrojonego w plasterki
- 4 kromki bezglutenowego wegańskiego chleba
- W średniej misce ugnieć ciecierzycę widelcem lub dnem szklanki, aż osiągniesz na wpół kremową konsystencję, w której wciąż widać cząstki ziaren.
- Dodaj marchewkę, cebulę, natkę pietruszki, majonez, musztardę, suszony czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj. Spróbuj i jeśli trzeba, dodatkowo dopraw.
- Nałóż sałatę, pomidora i sałatkę na dwie kromki chleba, zamknij kanapki kolejnymi dwiema kromkami i podawaj.
- Zrób dużą porcję tej sałatki do wykorzystania w najbliższym tygodniu. Przechowuj ją w szczelnym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.
Przepis pochodzi z książki Marco Borgesa "Greenprint. Jak dzięki zielonej diecie zmienić siebie i świat na lepsze"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze