Trwa ładowanie...
d3i0gsc
d3i0gsc

Przepis na ljutenicę według Jakuba Kuronia

Przepis

Lipiec to idealny moment na zrobienie smakowitych przetworów, po które z apetytem sięgniemy zimą. Feeria barw i mnogość smaków pozwalają na przyrządzenie różnorodnych dodatków do dań, past, kiszonek oraz dżemów. Pomysłem wartym uwagi są także domowe pasty wielowarzywne, których mamy do wyboru naprawdę wiele - wegańskie smalce, pesto, jlutenice, tapenady. – Do tego typu przetworów nadaje się doskonale bób oraz rośliny strączkowe i fasolowe. Są bogate w białko, a także mają odpowiednią, zwartą strukturę. Dobre połączenia to w tym przypadku imbir, kolendra, gorczyca, a jeśli lubimy pikantne smaki chilli, tabasco czy pasta sambal oelek. Gdy nie jesteśmy doświadczeni w mieszaniu przypraw, wystarczy użyć odpowiednio skomponowanych mieszanek, jak garam masala lub curry – radzi jakub Kuroń, eskpret kulinarny i szef kuchni.

4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Przepis na ljutenicę według Jakuba Kuronia
123RF
Składniki
  • 1 kg papryki
  • 1 kg bakłażanów, przekrojonych na pół
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule, pokrojone w grubą kostkę
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki łagodnej papryki w proszku
  • 2 kg pomidorów bez skórki
  • sól, do smaku ostra papryka
  • cukier do smaku
Przepis
  • Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Na blaszce do pieczenia ułóż papryki, bakłażany i czosnek. Skrop warzywa oliw, oprósz solą. Zapiekaj przez 20 minut, następnie przełóż na drugą stronę i piecz drugie 20 minut.
  • Po tym czasie wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie naczynie i odstaw na 30 minut. Następnie obierz warzywa ze skórki i nasion. Posiekaj dość grubo.
  • W rondlu rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę z liściem laurowym. Po około 7 minutach, kiedy cebula będzie złota, dodaj paprykę łagodną i ostrą oraz pomidory pokrojone w kostkę.
  • Duś około 15 minut, aż część płynu wyparuje. Dodaj warzywa, gotuj aż sos zgęstnieje, ale zwróć uwagę, aby warzywa się nie rozpadły. Dopraw solą i ostrą papryką.
  • Gotową ljutenicę przełóż do dokładnie wysterylizowanych słoików.
  • Słoiki ustaw zakrętką do dołu, pozostaw do wystygnięcia. Tak przygotowane nie wymagają dalszej pasteryzacji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na ljutenicę według Jakuba Kuronia
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3
Share
d3i0gsc
d3i0gsc
d3i0gsc
d3i0gsc
Więcej tematów
d3i0gsc